Mcm ni la rupa nasi lemak yg mak akk wat jual selama lbh 20 th dulu...x pernah x abis jualannya...duit jualan tu la..mak belikn akk mcm2..tq mak..luv mak dunia akhirat..😘
Akk editkn utk yg nk resepi sambal bilis ni ya..smoga mnjadi pahala besar buat mak...insyaallah..
Bahan:
1 mangkuk ikan bilis(basuh..toskan dan goreng separuh garing)
*30-35 tangkai cili kering(potong n rebus/rendam air panas)
*1 biji bwng besar
*4 ulas bwng putih
*sedikit belacan(x nk pun x pe)
2@3 sudu mkn gula putih
2 sudu mkn gula merah
2 kpng asam keping
Garam n perasa
Cara:
Mesin bhn bertanda *
Tumis bahan mesin hingga garing
Masukkan gula putih,gula,merah,garam n perasa
Masukkan asam keping
Akhir skali masukkan ikan bilis dan klu suka blh masukkan bawang besar yg d hiris bulat..
Tips sambal sedap:cili mesti betul2 garing
RESEPI CAKOI LEMBUT
DAN MUDAH 🥖😋
BAHAN-BAHAN :
2 cawan tepung gandum
3/4 cawan air suam
1/2 sudu kecil yis
2 sudu besar gula
1 1/2 sudu besar minyak jagung
1/2 sudu kecil garam.
CARA MEMBUATNYA :
Masukkan gula dan yis
ke dalam air suam.
Kacau dan biarkan yis kembang. Lebih kurang 15 minit.
Satukan tepung, minyak jagung dan garam ke dalam bekas besar.
Masukkan yis yang telah kembang tadi ke dalam bekas tepung.
Uli adunan sehingga
tidak melekat di tangan dan menjadi doh.
Perap doh sehingga naik 2 kali ganda lebih kurang 1 jam.
Tumbuk doh yang
telah kembang untuk mengeluarkan angin.
Canai doh secara memanjang. Tebal lebih kurang 1cm. Kemudian potong kecil-kecil secara melintang. Letakkan air
di bahagian tengah doh yang telah dipotong kecil dan lapik dua.
Perap doh sekejap lebih kurang 5 ke 10 minit supaya lebih kembang.
Tarik doh memanjang dan terus goreng dengan api sederhana kecil.
NOTA :
Jangan guna air yang terlalu panas untuk mengelakkan yis mati.
Uli lama untuk mendapatkan kuih yang lembut.
Boleh tambah sedikit baking powder dan soda bikarbonat jika suka.
RESEPI KUAH PANDAN UNTUK CAKOI
(ALA KAYA CAKOI )
BAHAN KUAH PANDAN UNTUK CAKOI :
1 1/2 sb tepung kastard
1 cawan susu segar (guna santan pun boleh)
3-4 sb susu pekat manis (kalau takde, letak gula pun ok)
sedikit pandan paste (kalau takde, letak air daun pandan tu je)
CARA MEMBUATNYA :
Masuk semuanya dalam periuk dan masak atas api sederhana.
Kacau selalu sehingga sedikit pekat (cam kaya tu la..sama je). Angkat dan sejukkan.
Sedia dihidangkan bersama kuih Cakoi Sedap Sangat anda !
Kredit : Empunya Resepi
SELAMAT MENCUBA 👍
#ARUA
MEE JAWA
Resepi:
~1 kg daging...rebus hiris nipis..
~2 kg keledek...rebus..blend
~200 gm..udang kering *
~100 gm..udang pepai @ geragau kering..*
~2 labu bawang besar*
~10 ulas bawang putih*
~2 btg serai...hiris nipis*
~1 inci halia*
* semua blend
~2 senduk nasi cili blend..
~1 senduk nasi rempah kari..
~Gula melaka 2 ketul..
~Garam
~Minyak tuk menumis
Caranya:
1. Tumis bhn yg dah di blend...
2. Tambah cili blend..
3..Buh serbuk kari dg....biar hgg naik minyak..
4. Buh dg yg dah rebus...gaul bg mesra...dgn rempah dan cili..
5. Buh air rebusan dg..
6. Cincang gula melaka buh dlm
7.blend keledek rebus tuang dlm piuk hgg hbs..
8. Tambah garam..
Biar didih hgga minyak naik...siap
Hidang bersama:
Mee kuning
Tahu goreng
Taugeh x yah celur
Telor rebus
Daun bawang
Cili hijau
Bawang goreng
Kredit: Faridah Hanim
RESEPI SOTONG KANGKUNG
Bahan-bahan
1 pcs sotong kembang- direbus dan tos
2 ikat kangkung- dicelur
Kacang goreng- disangai dan ditumbuk kasar
Bijan- disangai
Bahan kuah sos
1 paket kecil taucu masin*
10 tangkai cili kering di potong2 dan di rebus*(dikisar bersama taucu)
1/2 cwn gula merah
2 sudu sos cili
2 sudu makan kicap manis
2 sudu makan sos tomato
1 sudu kicap pekat manis
5 sudu petis udang
1 sudu (b) tepung jagung- campur air sikit
3 cwn air
Cara-cara:
Untuk membuat sos,
1.sediakan periuk dan masukkan air
2. Kemudian masukkan kesemua bahan kecuali bancuhan tepung jagung. Kacau rata dan biarkan mendidih.
3. Setelah itu masukkan bancuhan tepung jagung untuk pekatkan sos. masak hingga dpt kepekatan yg di kehendaki.Tutup api dan ketepikan.
4. Satukan sotong kembang yang telah dipotong kecil bersama kangkung ke dalam bekas.
5.Tuangkan sos td, taburkan kacang tumbuk serta bijan dan sedia utk di hidang.
Sos tu tk perlu letak garam,sebab taucu dh masin..kalau ada yg kurang dari segi rasa, tmbh2 la apa yg patut mcm gula, kalau kurang manis,rasa sos harus pedas manis.
Slmt mencuba
Airtangan dan gambar: Eniza M. Salim
Buek gulai masak lomak cili api tolo itik + pucuk ubi...tolo adik bg smlm, x berlengah terus buek gulai arini. Pg td keluar carik pucuk ubi.Gelimbing buluh x do jumpo laaa plak.Suko mkn tang tolo kuning eh cair laie. 😋😋😋
Org nismilan masak gulai mmg x do guno bwg...
GULAI TELUR ITIK
Hanyo tumbuk lado api + kunyit hidup + garam kasar + sikit ikan bilih yo.Ni cagho omak sy masak. Kato eh kono tumbuk sikit ikan bilih kalo buek masak gulai tolo itik @ pun masak kari tolo.Pastu ketuk serai.. Bhn lainnya santan & asam koping. Masak gulai mcm biaso yo.
Masakkan santan + semuo bhn tumbuk tu. Bilo dah mendidih br masukkan tolo itik sebijik2. Jgn di godak2 kang abih pocah hancur besopai tolo tu kang. Tunggu tolo tu agak sikit masak keras br bole balikkannyo + apo2 sayur yg nak lotak dlmnyo. Sambil tu rajin2 timbo santan tu sambil kacau perlahan2 spy gulai tu elok lawa x pocah santan. Kang berkitil2 x lawa gulai tu. Last masukkan asam koping & perasokan asam garamnyo.
-WatieMekhtar
#NegerisembilanKiNi
No comments:
Post a Comment