Sunday, June 25, 2023

SUP TULANG SIMPLE

 MEE JAWA

.

Resepi:

~1 kg daging...rebus hiris nipis..

~2 kg keledek...rebus..blend

~200 gm..udang kering *

~100 gm..udang pepai @ geragau kering..*

~2 labu bawang besar*

~10 ulas bawang putih*

~2 btg serai...hiris nipis*

~1 inci halia*

* semua blend

~2 senduk nasi cili blend..

~1 senduk nasi rempah kari..

~Gula melaka 2 ketul..

~Garam

~Minyak tuk menumis

.

Caranya:

1. Tumis bhn yg dah di blend...

2. Tambah cili blend..

3..Buh serbuk kari dg....biar hgg naik minyak..

4. Buh dg yg dah rebus...gaul bg mesra...dgn rempah dan cili..

5. Buh air rebusan dg..

6. Cincang gula melaka buh dlm

7.blend keledek rebus tuang dlm piuk hgg hbs..

8. Tambah garam..

Biar didih hgga minyak naik...siap

Hidang bersama:

Mee kuning

Tahu goreng

Taugeh x yah celur

Telor rebus

Daun bawang

Cili hijau

Bawang goreng

.

Kredit: Faridah Hanim


#resepimudah

#resepisimple

#koleksiresepi

#resepiharian


~ SUP TULANG SIMPLE ~


BAHAN :


● 1 peket rempah sup - kecil

● 1/2 kilo tulang kambing/ lembu/Ayam-

dipotong mengikut suka.

( sis guna tulang kambing )

● 10 biji bawang merah lebih kurang - blend

● 1 inci halia - blend

● 5 ulas bawang putih - blend

● 2 batang serai - diketuk

● 1 inci lengkuas - blend

● Garam

● 1 batang lobak merah - potong cara yang

disukai

● 2 biji kentang - potong cara tersendiri

● 1 ketul kiub ayam/lembu

● Air secukupnya

● Air asam jawa - agak ikut selera masing2

● Daun sup dan daun bawang untuk taburan/hiasan juga tomato ceri dan bawang goreng.


CARA :


1. Rebus tulang sehingga empuk.

2. Dikuali yang berlainan tumis bahan yang telah dikisar sehingha naik baunya.

3. Masukkan rempah sup. Tumis sehingga naik bau.

4. Setelah naik bau, masukkan ke dalam periuk rebusan tulang berserta kiub ayam/lembu

5. Masukkan pula ubi kentang dan lobak merah.

6. Masukkan pula garam dan air asam jawa.

7. Reneh sehingga sup menjadi pekat. SIAP!


~ SELAMAT MENCUBA ~


Credit : Angah Izan

Sesiapa Ada Roti, Kita Nyicah Sama-Sama.


Makan kat kdai mahal.buat sendri berbaloi2..


1 periuk buat.. buat msam2 n pedas mmg sdp..


Resepi sup tulang thai


1kg tulang (rebus dlu dgn halia smpai empuk)


Serai ketuk

Lengkuas ketuk

Bawang putih ketuk

Bawang besar hiris

Halia ketuk..

Akar ketumbar ketuk2

Daun limau purut


Tumis smua bahan,kemudian masuk kan tulang yg dah di rebus bersama air rebusan.(sy amek separuh shj air rebusan dan tambah air lagi)..mendidih masuukn air lemon,saderi tomato n perasa n daun ketumbar.. da rasa dah siap ok da boleh makan 😅


credit : Sarra Ahmad Kamal‎


#resepimudah

#resepisimple

#koleksiresepi

#resepiharian


Resepi Kari kambing


Kambing 1kg direbus sampai empuk dgn serbuk kunyit .halia n garlic yg ditumbuk dgn batu lesung..baru sedap..jgn malas pakai blender yek..😃😃.

Tumisan

Kayu manis 2

Bunga cengkih 5

Bunga lawang 2

Pelaga 5

Jintan manis 1sdb

Daun kari

Cili kering 10tangkai dipotong

Bawang 4labu dihiris mayang

Tomato ceri 15biji..


Tumiskan semua bahan diatas sampai layu n then masukan daging kambing da telah direbus n letak air 1cawan stok kambing...n masukan serbuk ketumbar 1sdb,serbuk cili kering 2sdb, dan serbuk kari ayam 3sdb....biar mendidih n kering sampai jadi pekat..n masukan garam n aji ..n daun ketumbar siap


Kredit Resepi : rani ganga via mahn


Daging kambing masak pasamah


Respi cara arwah tok buat❤


Bahan

Kambing 2 kilo

Gempah daggin cap babas

Cili kering 10 tangkai*

Bawang besaq 5 biji*

Bawang kecik 10 *

Bawang putih 1 labu*

Halia 1 inci cikit*

Kas2 serbuk(1 sudu)

Gula melaka

Kerisik

Daun sup

Bawang bulat


Cara2


Goreng ke semua bahan2 yang wan tanda*sampai kuning, dah goreng bgi sejuk baru blder bahan2 ini


Kemudian ambik bahan2 yang blder 2 tuang dlm kuali dn masuk kan qempah dn kambing masak bgi naik waggi dlm masa 20 minit


Bila dah naik minyak n waggi..masuk kan kerisik,gula melaka,garam n air 1 cawan cikit,masak dlm 5 minit masukan daun sup n bawang bulat dalam 3 minit dah boley makan.


kredit: zakuan laris


RESEPI AYAM BERIYANI (step-by-step) 

 

Bahan-bahan: 

1 ekor ayam potong dan cuci bersih 

jika suka goreng dahulu atau tak perlu goreng terpulang selera masing2 ya 

 

Bahan kisar: 

🫐 7-8 biji bawang merah 

🫐 3 biji bawang besar 

🫐 4 biji bawang putih 

🫐 4 inci halia 

Kisar asing: 15 tangkai cili kering yg telah direbus lembut (atau boleh terus guna cili boh) 

 

Bahan rempah : 

🥬 2 batang serai diketuk 

🥬 1 helai daun pandan simpulkan 

🥬 2 helai daun bay 

🥬 2 sudu besar penuh rempah briyani 

🥬 2 sudu besar serbuk cili 

🥬 1 sudu besar serbuk ketumbar 

🥬 1 sudu besar serbu kari ikan 

🥬 1 sudu besar serbuk kari ayam 

🥬 1 sudu besar serbuk lada putih 

🥬 1 sudu kecil serbuk kunyit 

🥬 5 sudu besar sos cili saji 

🥬 4 biji buah tomato dipotong dadu 

 

🍀½ tin susu krimer sejat Saji 

🍀garam, gula, serbuk perasa secukup rasa 

🍀 Air mengikut pekat atau cair kuah yg disukai 

 

Cara-cara: 

1.Panaskan minyak dan tumis bahan kisar dengan api perlahan hingga pecah minyak sesekali kacau utk elak dari hangus 

 

2.Masukkan bahan rempah kacau sebati dan tumis lagi hingga terbit bau dan pecah minyak 

 

3.Masukkan ayam, kacau sebati biarkan ayam mengecut dan masukkan susu cair, air ikut pekat kuah yg disukai. Perisakan dgn garam gula reneh hingga ayam masak. siap! 

 

Kredit: Aisyah Humaira

☘RESEPI MEE REBUS SINGAPORE🍜


1kg mee

1/4 kg taugeh

1 ikat daun kucai

3 biji tahu

5 biji telur rebus

2 biji cili hijau

Limau kasturi

Daun bawang n sup

Bawang goreng

.

Bahan untuk kuah

3 biji keledek direbus dan diblend halus

10 keping biskut marie diblend

2 biji bawang besar

4 ulas bwg putih

2 senduk cili boh

2 sb taucu

1/2 kg daging( rebus dulu angkat dan potong nipis)

10 ekor udang sederhana

1 senduk minyak

1 sb garam

2sb gula

3 asam keping

.

🍤Caranya-

Mayang bawang merah dan putih pastu ditumis

Masukkan cili boh masak selama 5 min masukkan udang, taucu, air daging lepas 10 min masuk pula air 3 cawan dan keledek serta biskut marie..masukakan garam dan gula serta asam keping

bagi mendidih lama sikit ye...tengok kepekatannye...jgn terlalu pekat atau cair .

Kalau pekat tambah air..

kalau cair masukkan tepung kentang atau tepung jagung pun boleh..

Kemudian celur mee dan taugeh

.

☘Hiaslah dgn

Kucai potong 1 inci

Tahu

Cili ,daun bwg dan sup, telur dan bwg goreng

Daging potong dadu atau nipis

Limau kasturi

.

Tabur semua bahan hiasan di atas...siap untuk di mkn

.

Kredit: Haminah Md Molasa


Mee goreng basah manjaaahhh 🤤


Resepi saya ni pakai agak2 je tau. Takde sukatan tepat. Sy agak2 je semua bahan.


Mee kuning 2 bungkus (basuh)

Daging sikit. Nak letak udang ke, ayam ke, sotong ke, terpulang.

Bawang besar 2 biji - blender

Bawang putih 5 ulas- blender

Cili kering gemok 6 biji - blender

Kicap manis (sy guna kipas udang)

Kicap pekat sikit je saja masukkan buat syarat.taknak pun takpe.

Sos tiram

Sos ikan sikit

Sos cili

Sos tomato

Telur dua biji

Sawi

Tomato 


Tumis bahan blender sampai naik minyak. Masukkan daging masak sampai empuk lembut. Masukkan segala jenis sos, kicap. Masak kejap. Pecah telur, kacau2. Masukkan mee. Kacau2. Masukkan air sikit2 ikut la nak basah manjaaahhh atau nak basah banjir. Letak perasa, garam ikut suka. Hati2 sbb segala sos tadi dah cukup masin. Tak payah garam lg selamat. Kacau2 lagi ikut sesedap rasa nak kacau lama mana tp jangan lama sangat, nanti Mee kembang tak sedap. Letak sawi, letak tomato..kacau2 kejap. Ok siap dihidang.


Kredit : Farahwahidah Aziz


#resepimudah

#resepisimple

#koleksiresepi

#resepiharian


RESEPI MI SUP DAGING


Bahan-bahan :

mi kuning

bwg putih 5 ulas- belah 2

tomato 2 biji, potong 4

cili api 1- dipotong

lada hitam kasar

sawi , dibersihkan & dipotong

daging- potong kecil


Cara-cara :

1.Tumis bwg putih hingga kekuningan, masukkan air 300 mls, daging, tomato n cili api dan garam. 2.Sedikit perencah tumix ayam. Biar sehingga mendidih & daging empuk. Masukkan mi kuning, sayur sawi, lada hitam.

3.Dah siap utk dimakan.

4.Selamat menjamu selera.


Credit : Azrimah Ahmad


1 menu je la arini .. Gini2 ni pun dh rasa sedap sgt hirup kuah...semua ada..semua benda main campak2 je..udang, sotong, daging, ayam, fishball, fishcakes...janji kenyang.. Alhamdulillah ☺️


Resepi mee rebus utara/mee sup selatan


6 ulas bwg putih

1 inci. Halia

( Dicincang)

Lada hitam - tumbuk kasar

Lada sulah

Minyak utk menumis

2 Kiub ayam knorr

sedikit gula

Garam jika perlu (sbb kiub dh masin so rasa dulu sblm letak garam ya)

Mee kuning ( dicelur)

Daging

Air rebusan daging

Ayam

Sotong

Udang

Fishball

Fishcake

Sawi

Carrot

Kobis bunga

Lada merah + lada hijau (hiris)

Daun sup + daun bwg

Bawang goreng


Cara:

Panaskan minyak tumis bahan yg dicincang.

Dah naik bau masukkan air rebusan daging, dah mendidih masukkan ayam dan daging.

Ayam dah masak, masukkan mee yg dh dicelur, udang, sotong, fishball,fishcake, kiub ayam.

Masukkan sayur2an, perasakan dgn lada hitam, lada sulah, garam dan gula.

Last tabur daun sup+ daun bawang & bwg goreng...siap!!!


#mee kuning dicelur terlebih dahulu supaya bila masuk di dalam kuah mee x menyerap kuah ya

#Daging direbus dahulu sehingga empuk.. air rebusan digunakan semula ya


kredit: faizah sharip


Hi, assalamualaikum.Harini mekza teringin nak makan masak kengsom (asam pedas thai), buat pedas2. Jemput makan syg2 ...😋😋


RESEPI SIAKAP KENGSOM

#HomemadeByRoselyza

..............................

BAHAN :

1 ekor ikan siakap (potong)

1btg serai

Kangkung

Garam secukup rasa

Air asam jawa

Daun limau purut

2 sudu besar cili kisar


** 4 ulas bawang putih

** 3 biji bawang merah besar/kecil

** sedikit halia (sebesar ibu jari)

** sedikit kunyit hidup @ serbuk kunyit

** sedikit belacan

** 6-7biji cili padi

** sedikit lengkuas


Bahan bertanda (**) dikisar dan tuang dalam periuk, tambah air, air asam jawa, daun limau purut, cili kisar. Masak sehingga mendidih.


Masukkan ikan, sedikit garam dan akhir sekali masukkan kangkung ..siap.


SOTONG MASAK LEMAK PADANG


1 kg sotong ~ cuci bersih dan potong

3 biji bawang besar ~ belah 4

2 biji tomato ~ belah 4

2 batang serai ~ di titik

3 biji ubi kentang ~ belah 4

3 camca minyak untuk menumis

500 ml santan

air secukupnya

garam secukup rasa


Bahan Kisar

5 ulas bawang merah

3 ulas bawang putih

2 inc kunyit hidup

2 inc halia

5 tangkai cili merah


Panaskan minyak

Tumiskan bahan kisar hingga harum dan terbit minyak

Kemudian masukkan bawang besar, serai, ubi kentang, tomato, sotong santan dan air

Kacau biar sebati

Kemudian renihkan dan sesekali di kacau supaya santan tidak pecah minyak


Resepi Roti canai Abang terbang! 


Jom belajar tips dan trick buat roti canai! 

Khas untuk ibu2 sepanjang cuti sekolah ni.

Resepi ini boleh guna untuk berniaga. 


1kg tepung

600ml air sejuk

2 sudu susu

1 sudu gula

1 sudu garam 

1 sudu lemak sayur

1 sudu myk sapi

1 sudu majerin 

1 biji telur (abang tak pakai telur) 


Selamat mencuba

#resepi 

#abangterbang

#roticanai


Inilah rendang saya yang telah mendapat 587k share.

Katanya sangat sedap....


Dalam resepi masakan sudu' bererti 'sudu besar dan kalau sudu kecil , barulah akan disbut ' sudu kecil".

Inilah resepi saya untuk cicah ketupat dan lemang.


RENDANG AYAM ini sangat sesuai untuk cicah ketupat lemang.


Dah siap resepinya....


RENDANG AYAM @ DAGING IDASHAHIDA

Sila guna resepi yang sama . 


saya baru lepas buat rendang ayam style saya.rendang ni sangat sangat sedap untuk dimakan dengan nasi, ketupat dan lemang.saya masukkan daun kunyit sama untuk menambahkan selera dan kesedapannya.


Bahannya:


Daging 1-1 1/2 kg dipotong kecil agak seketul untuk sesuap ketupat.


ATAU

1 ekor ayam sederhana besar (2kg )

Potong 12@18 ketul seekor.

Serai 12- 15 batang* (jika saiz serai besar dan gemuk sila kurangkan)

Bawang putih 1 labu*

Bawang merah 20 biji* ( bawang kecil)

Halia 3 inci*

Lengkuas 2 inci*

Cili mesin 4 sudu 

Santan kotak 800- 1000ml( dibahagi 2) atau 3 biji santan pekat ( separuh santan pekat dan separuh lagi santan cair)

Kerisik 4 sudu besar

Garam 1 sudu besar

Gula 4 sudu besar

Ajinomoto 1/2 sudu kecik

1 /2 sudu kecil serbuk kunyit

Serbuk ketumbar 1 sudu besar

Serbuk Jintan manis 1 sudu besar

Serbuk Jintan putih 1/2 sudu besar

Serbuk Lada putih 1/2 sudu besar

Rempah 4 sekawan( kulit kayu manis, bunga lawang, biji pelaga dan bunga cengkeh)

( kalau guna yang biji -dikisar halus 

Daun kunyit 6-8lembar dihiris halus


Letak kuali yg besar atas dapor. Buka api:-

Rendang ini Dimasak tanpa minyak


Masukkan ayam

bahan bahan kisar tadi 


Masukkan:


serbuk kunyit

Jintan manis

Jintan putih

Lada putih

Ketumbar

Cili kisar

Garam 

Gula 

Rempah 4 sekawan


Kacau dan sebatikan semuanya. Terus balik balikkan sampai ayam keluar air.selepas 10 minit masukkan santan setengah kotak(250ml)

Gula

Garam 

Kiub ayam/ serbuk perasa

kacau lagi sebab nak elak berkerak dibawah.

Agak dalam15 minit dikacau masukkan santan lagi separuh tadi (250ml). Waktu ini anda boleh rasa sikit apa yg kurang boleh tambah ikut selera anda.kacau lg dalam 20 minit.

Terus kacau sampai kuah agak pekat anda masukkan kerisik.kacau lg selama 10 minit.

( bila dah nampak kuah mulai pekat waktu ini anda mesti keluarkan ketulan ketulan ayam tersebut sebab nak elakkan isi ayam jadi pecah atau hancur( masukkan isi ayam sahaja kedalam mangkuk).

Kuahnya biarkan didalam kuali dan masukkan daun kunyit yang kita potong kecil kecil tadi. Kacau dan balikkan selama 5 minit.

Lepastu anda masukkan isi ayam tadi semula dalam kuali dan sebatikan semuanya dengan kuah yang dicampur daun kunyit tadi. Dalam 5 minit lepas dikacau tutup api. Sebab biar daun kunyit tu masih nampak segar lg dan masih bewarna hijau.


Kuahnya dah kering seperti mana yang anda kehendaki boleh pindahkan kedalam periuk dan tudung. Dah siap.


Perkongsian : Ida Shahida


#resepimudah

#resepisimple

#koleksiresepi

#resepiharian

No comments:

Post a Comment