Kalau sesiapa yg ada pokok belimbing buloh tu jgn lah biarkan dia luruh dan busuk mcm tu je. Sayanginya. Kita boleh buat belimbing asam boi. Mak oii sedapnya sampai boleh dikunyah gitu je sampai setengah piring sekali hadap...
Meh saya ajar buat...
Setengah kilo belimbing yg siap dibersihkan, masukan dlm bekas pelastic dan masukkan garam dua sudu besar dan tuangkan air suam 500grm. Biarkan seharian untuk buang getah dan kurangkan rasa masam belimbing tu.
Lepas seharian buang air garam tu dan masukkan tujuh sudu gula, lima biji cili padi merah, lima sudu besar cuka, tiga sudu besar garam dan sepuluh biji asam boi puteh (asamasin).
Kacau rata rata dan tuangkan air suam 500gm aja ye. Tutup dan simpan dalam peti sejuk selama dua hari baru boleh makan sebab nak bagi rasa asamboi meresap dlm belimbing. Lagi lama lagi sedap. SELAMAT MENCUBA.
RESEPI NASI GORENG DAGING
BAHAN DAN CARA MEMASAK :
1.Tumis bwg putih, bwg merah(saya slalu x letak), daun bawang( kalau xde xyah), ciki padi ketuk
2.Letak telur, kacau bagi garing.
3.Letak daging, tabur sikit rempah sup (xletak pun xpe), kalau yg suka kari boleh letak serbuk kari sikit.
4.Masuk sos tiram, fish sauce, perasa yang disukai
5.Masuk nasi, tabur white pepper.
6.Kacau dgn api sederhana, kalau kering, letak sikit mnyak, kalau tawar tambah fish sauce/kicap manis etc.
7.Letak sayur kailan kejap.
8.Tabur sikit mnyak sapi, tutup api.
Kredit Empunya Resepi
#resepinasi
TART NENAS PREMIUM 💕
Bahan Bahan :
Bahan A :
500g mentega tulen
3/4 cawan susu pekat
3 sb minyak sapi tulen
1 sb esen vanilla
Bahan B :
2 biji kuning telur
Bahan C( diayak ) :
1 cawan tepung jagung
1 cawan tepung kastard bird
1/4 cawan susu tepung
2 sk emplex
6 - 7 cawan tepung gandum cap ros
Bahan Lain :
inti tart nenas premium
egg wash
acuan tart nenas
Cara Cara :
satukan ke semua Bahan A di dalam bekas dan kacau sebati .
masukkan Bahan B , aduk rata .
kemudian masukkan Bahan C kecuali tepung gandum dan gaul sebati .
akhir sekali masukkan tepung sedikit demi sedikit sambil dikacau lagi sehingga sebati .
tepung tidak perlu dihabiskan jika adunan sudah tidak melekat dijari .
setelah adunan siap , masukkan doh ke dalam acuan tart .
tekan dan gulung bersama inti nenas yang digentel kecil membujur .
susun di dalam loyang yang telah dialas dengan kertas pembakar .
sapukan egg wash pada bahagian atas tart nenas .
ulang proses sehingga selesai .
bakar pada suhu 180• selama 25 minit atau sehingga masak bergantung kepada oven masing masing .
Kredit: Farisya
Resepi Biskut Raya
No comments:
Post a Comment