RESEPI CHAR KUEY TEOW!
Kalau ada cili jeruk lg sedap. Musim kerang skrg isi dia penuh2..resepi dibawah..plg ringkas & mudah cara sy masak..hidangan dibawah sy masak setiap pinggan berasingan..
Bahan-bahan
1. Kuey teow (cuci toskan)
2. Cili kering & bwg besar (dblend)
(Bhn² tumis,cili sos,kicap manis,kicap pekat,sos tiram)
3. Bwg putih ketok²..
4. Taugeh & kucai
5. Telor..
6. Udg direbus (asingkn air)
7. Kerang (direbus)
Cara penyediaan
Panaskn kuali,masukkn myk..(myk lbih sikit ye,supaya masukkn telor nt kuey teow xbatat) kuey teow&myk dorg ni friend forever😆😆... tumis bwg putih,masukkn udg,cili diblend 3 sudu besar,(1 sudu besar sos cili,sos tiram,kicap pekat,) 5 sudu kicap manis sedikit garam,kacau2..masukkn air rebusan udg pecahkn telor kacau2 sebatikn, masukkn kerang,kuey teow,taugeh&kucai siap..pastikn guna api yg besar ye..slamat mencuba
Kredit : Muhammad Abdullah
Resepi Satay Ayam Viral ❤️
Dada ayam 2kg cukup untuk 100 cucuk
.
Gula 1 cawan
Halia 1 ibu jari
Bawang putih selabu
Bawang besar 2 labu
serai 2 batang
1 camca serbuk jintan manis
*Blendkan semua ini bersama*
.
4 camca kunyit dan sedikit garam gaul dengan ayam yang dah dicucukkan tadi selama setengah jam.
(KUAH SATAY)
Kacang tanah 2 cawan - goreng dengan minyak, kacang sejuk blendkan.
.
Tumiskan bahan blender tadi, bila kekuningan masuk kan cabai serbuk, gula dan sedikit garam.
.
Masukkan kacang dah blend tadi masukkan air 3 gelas dan tunggu mendidih.
.
Selamat Mencuba ❤️
Daripada DeAngelz
Standby RESEPI SUP TULANG sempena Aidil Adha tak lama lagi.
Sup Tulang (cara saya masak)
Rebus Tulang letak halia yg diketuk atau hiris.
Bila dah mendidih, buang air rebusan.
Bahan utk tumis:
Bawang merah : hiris
Bawang putih : hiris
Halia : hiris
Serai : ketuk
Cili padi : ketuk
Sup bunjut Adabi utk sup tulang
Akar Daun ketumbar
Rempah2 (utk 2-3kg tulang)
1 pack kecil Rempah Sup Adabi
1 pack kecil Rempah Kurma Adabi
1 pack Perencah Sup Daging & Tulang
Masukkan bahan tumis
Masukkan rempah2 dan batang daun sup
Tambahkan garam & black pepper.
Masukkan tulang yang dah direbus
Tambah air sehingga paras menutupi semua tulang.
Air baru. Bukan air rebus tulang tadi.
Tunggu sampai mendidih & empuk.
Tambahkan Carrot & kentang dan masak sampai empuk.
Masukkan hirisan tomato & hirisan cili merah.
Daun sup, daun bawang & bawang goreng.
Siap.
Selamat mencuba.
Saya mmg takkan ambik air rebusan pertama tu sbb nak buang semua lemak2.
Tak mengurangkan rasa pun kalau kita buang air tu, janji kita tumis cukup bahan2.
👩🏻🍳
Kredit: Ayu Mashruddin
No comments:
Post a Comment