Wednesday, July 20, 2022

RESIPI ISTIMEWA

mi hailam

Sedapnya Mi Hailam tumis istimewa perkongsian saudari Hasniza Hassan ini. Nampak simple je tapi rasanya memang terbaik. Menurut beliau lagi, resepi ini asalnya diperolehi dari ibu saudaranya sendiri.

Resepi kuahnya memang ‘special’ dan sedikit berlainan kerana ditumis dengan lada hitam. Jadi bukan biasa-biasa tau. Patutlah dapat 104 ribu perkongsian di Facebook. Jadi bagi anda yang suka sajian ni, bolehlah cuba buat untuk hidangan keluarga. Pasti puas hati.

Baca juga: Tips Hilangkan Rasa Kapur Pada Mi Kuning, Rendam Dengan ‘1 Bahan’ Ini Saja

CARA MASAK MI HAILAM TUMIS LADA HITAM

mi hailam

Bahan-bahan:

  • 1-1 ½ paket mi

Bahan kuah:

  • 11 ulas bawang putih – kisar / tumbuk
  • 1 sudu makan biji lada hitam – tumbuk kasar
  • Daging – rebus dan potong kecil
  • 1 mangkuk air rebusan udang – jika ada
  • 15 ekor udang – boleh dilebihkan
  • 4 ekor sotong – hiris
  • 1 biji tomato – belah 2
  • 1-2 biji cili merah – potong
  • Kubis secukupnya – hiris
  • Sawi secukupnya – hiris
  • Kicap masin secukup rasa
  • Kicap manis secukup rasa
  • Sos tiram secukup rasa
  • Garam dan gula secukupnya
  • 1-2 sudu makan tepung jagung – bancuh dengan sedikit air

Cara memasak:

1. Panaskan minyak dan tumis bawang putih serta lada hitam.

2. Tumis hingga wangi dan bawang kekuningan.

3. Masukkan daging dan tambahkan air. Boleh tambahkan air rebusan kulit udang jika ada. Biarkan mendidih dan daging empuk.

4. Tambahkan kicap manis, kicap masin dan sos tiram secukup rasa.

5. Seterusnya masukkan udang dan juga sotong. Masak jangan terlalu lama kerana udang dan sotong akan kecut.

6. Kemudian masukkan hirisan cili dan tomato. Tambahkan juga garam serta gula secukup rasa.

7. Masukkan hirisan kobis. Masak seketika.

8. Bila kuah mendidih dan hampir diangkat, masukkan sawi. Tambahkan juga bancuhan tepung jagung untuk memekatkan kuah.

9. Gaul rata supaya semua bahan sekata.

mi hailam

10. Masukkan mi dan gaul rata. Hidangkan segera.

mi hailam

Nak share resepi kerutuk daging kami ni mmg sedap gila lah… 1st time buat perghh mantap berani angkat bakui sniri mmg sedap weh ๐Ÿ˜œkompom teringat2 lps mkn… 


RESEPI KERUTUK DAGING 


Pes bahan kisar

Anggaran bahan untuk 500-700gm daging.


-2biji bawang BESAR 

-4 ulas bawang putih

- 4 brg serai

- 1inci halia

- 1 inci lengkuas

-1/2 sudu kecil jintan putih+ 1/2 sudu kecil rempah ketumbar


Kisar semua bahan di atas hingga lumat.


Bahan lain

Kayu manis,bunga lawang, buah pelaga,

Rempah kerutuk 3sudu (kelantan punya)

Nisan kerek 1/2

Gula putih 2 sudu kecik

Asam jawa sesudu kecil

Garam

Minyak

1sudu kerisik

100ml santan 

Air secukupnya (500-800ml) 

Cili kisar 2-3sudu


Cara-cara:


1. Panaskan minyak secukupnya. Tumis 3 sekawan. Seterusnya masukkan bahan kisar tadi. 

Masukkan pula 3 sudu cili kisar.


2. Masukkan 3 sudu besar rempah kerutuk timbang Kelantan. Kacau menggunakan api perlahan sehingga terbit minyak. Barulah ditambahkan dengan 500ml air + asam jawa secubit.


3.Masukkan garam, nise Kelantan dan gula secukup rasa.


4. Daging 1/2 kilo yang dipotong nipis dan sedikit lebar pula dimasukkan. Kacau rata sebelum periuk ditutup. Biarkan selama 40 minit menggunakan api yang perlahan.


5. Selepas itu, tambahkan pula 1 sudu besar kerisik. Kemudian masukkan santan 100ml dan Tambahkan sedikit air 200ml mcm tu .


6. Renehkan lagi dengan api perlahan lebih kurang 30 minit untuk rasa yang lebih sedap sebelum tutup api pastikan daging empuk. Bila pecah minyak cantik blh ttp api kuah dia pekat2 gituuu…


Resepi Pau kampung. Lembut, sedapp! 


Bahan-bahan : 


๐Ÿด330gram tepung gandum cap sauh

๐Ÿด50gram gula

๐Ÿด30gram shortening. 

๐Ÿด5gram yis instant

๐Ÿดsedikit garam 

๐Ÿด180gram air sejuk 


Cara-cara : 


1)Campak aje semua bahan dalam mixer @ bread maker. Biar la mereka yg buat kerja 

2)lps uli, timbang doh & rounding cantik² 

3)biarkan dlm 15min,, bru letak inti Yang disukai 

4)biarkan mengembang dlm 40min,, barula kukus selama 8min..


Sedia utk dinikmati. 


Selamat mencuba 


Footnote : berat doh 25g dapat 24 biji pau saize kecil.


Penggunaan shortening atau lemak sayuran adalah bertujuaan utk memutihkan pau. Kalau guna marjerin,, doh pau agak kekuningan .


๐Ÿ“ธ Foto & Air tangan : Noor Baini Bakar

     Sumber : Ain kamis


'KAYU KERAMAT'

Lebih sedap dr Kuih Cakui....


Bahan-bahan

Kuih Kayu Keramat.

500g tepung gandum

1 camca soda bikarbonat

1 camca teh yis mauripan

6 sudu makan gula (boleh tambah gula lg kalu nk manis.

1 camca makan planta/butter

230ml/1gelas air suam -

bubuh sedikit2 garam -


Cara membuatnya:

-Yis dibancuh dengan sedikit air suam dan biarkan yis kembang seketika

-Bancuh gula dengan air lebihan yis tadi.

-Tepung digaul dengan planta sehingga sebati kemudian masukkan soda bikarbonat dan digaul rata. Kemudian masukkan air yis dan air gula yg dibancuh tadi sedikit demi sedikit.

Uli sehingga doh sebati dan biarkan doh mengembang 2 kali

ganda. (anggaran 1jam lebih)

Tumbuk2an doh, dan potong memanjang lebih kurang 5-7cm.

Panaskan minyak. Tarik doh sedikit dan pusingkan kemudian goreng hingga kekuningan..


Resepi : Jieji Mustaffa


— with Hjh Mu Hjh Mu.


RESEPI CHAR KUEY TEOW!


Kalau ada cili jeruk lg sedap ๐Ÿ˜‹๐Ÿ˜‹ musim kerang skrg isi dia penuh2..resepi dibawah..plg ringkas & mudah cara sy masak..hidangan dibawah sy masak setiap pinggan berasingan..


Bahan-bahan

1. Kuey teow (cuci toskan)

2. Cili kering & bwg besar (dblend)

(Bhn² tumis,cili sos,kicap manis,kicap pekat,sos tiram)

3. Bwg putih ketok²..

4. Taugeh & kucai

5. Telor..

6. Udg direbus (asingkn air)

7. Kerang (direbus)


Cara penyediaan

Panaskn kuali,masukkn myk..(myk lbih sikit ye,supaya masukkn telor nt kuey teow xbatat) kuey teow&myk dorg ni friend forever๐Ÿ˜†๐Ÿ˜†... tumis bwg putih,masukkn udg,cili diblend 3 sudu besar,(1 sudu besar sos cili,sos tiram,kicap pekat,) 5 sudu kicap manis sedikit garam,kacau2..masukkn air rebusan udg pecahkn telor kacau2 sebatikn, masukkn kerang,kuey teow,taugeh&kucai siap..pastikn guna api yg besar ye..slamat mencuba


Kredit : Muhammad Abdullah


Resepi Nasi Ayam Superb


Kalau dapat sepinggan nasi ayam cmni,ampa suka dak? Kaih mai pakat tgk resepi๐Ÿค—


1. Resepi Nasi Ayam


Tumiskan sedikit ketulan lemak ayam bersama butter....Masukkan halia,bawang merah,bawang putih,serai dan daun pandan sampai naik bau, masukkan beras basmathi yang telah dibasuh dan ditoskan. Goreng seketika sehingga naik bau.

Masukkan beras tadi dalam periuk nasi. Tambahkan air mengikut sukatan yang betul.

Masak seperti biasa.


2. Resepi Ayam


Sekor ayam direbus bersama halia dan sedikit garam sehingga masak.....toskn..lumur kicap manis,kicap masin dan sos tiram....keringkn seketika sblm digoreng dalam minyak yg byk...

( saya buat sekor ayam klo ampa2 nk potong kecik2 pun boleh...tp tekstur ayam lagi lembut dan sedap klo grg sekor2)


3.Sup


Tumis bawang merah,bawang putih dan halia....kemudian masukkn air rebusan ayam td....tambah bebola kalo suka...letak perasa ikut tekak masing2..


4.Sambal Cili


6 bji cili merah

10 bji cili api

2 ulas bawang putih

2 tangkai akar ketumbar

6 sudu gula

Garam

3 bji limau kasturi ( potong dua buang biji )

1 biji air limau nipis

Kisar halus kesemua bahan ( xperlu dimasak ye )


4. Sambal Halia


Tumbuk sedikit halia bersama kiub pati ayam....panaskn sedikit minyak bijan dan masak halia yg ditumbuk td seketika...

( klo xde minyak bijan,minyak biasa pun boleh )


SELAMAT MENCUBA SEMUA๐Ÿฅฐ


Krdit resepi: Nur Hidayah

DAGING GORENG ALA THAI


1/2kg daging (hiris nipis)

(bersihkan ,tos kan air, masukkan dlm kuali rebus sehingga lembut dn kering air..ketepikan)


Bahan A


3 ulas bawang putih (cincang halus)

4 biji bawng merah (hiris nipis)

1 sudu besar biji ketumbar (tumbuk halus)

1 sudu kecil lada hitam (tumbuk halus)


Bahan B


2 sudu besar Nampla (sos ikan)

3 sudu besar kicap manis

2 sudu besar sos tiram

1 sudu besar serbuk cili (boleh tmbah jika nk pedas)


Bahan C

Gula dan garam secukup rasa

1 sudu besar lime jus @ air limau nipis

1 sudu besar beras ( di sangai @ goreng tanpa minyak dn di tumbuk halus)

1 biji bawang besar (hiris halus )

Daun ketumbar di hiris


Caranya


Panas kan minyak. Tumis bahan2 A shgga naik bau. Masukkan daging yg dh siap rebus td . Masukkan bahan2 B gaul sebati. Akhir sekli masukkan bahan2 C.


Selamat mencuba 


Kredit : Ziema Deqma



Resepi Mee Goreng Basah:-


1 bungkus mee kuning (Celur air panas dan tos kan)

1 paket fish ball

2 ekor sotong sederhana

Ayam (ambik isi & tulang2 sikit)

Sos cili 3 sudu besar

Kicap manis 4-5 sudu besar

Sos tiram 2 sudu besar

Cili boh 3-4 sudu besar

Sawi 1 ikat

Tomato 1 biji potong 6/8

Cili besar 2 biji

Minyak masak 3 sudu besar

Air (ikut masing2 nak basah sikit atau banyak)


Bahan2 ditumbuk:-


Cili padi 7 biji

Bawang putih 5 biji

Bawang besar 1 biji


Cara-caranya :-

1) Panaskan kuali, masukkan minyak.

2) Masukkan bahan yg ditumbuk. Tggu sehingga naik bau. Masukkan cili boh, tggu mendidih atau pecah minyak.

3) Masukkan sos cili, kicap manis, sos tiram, ayam, sotong, fish ball. Tunggu sehingga mendidih serta ayam masak.

4) Masukkan mee. Gaul sebati. Boleh tambah air kalau kuah makin berkurang. Masukkan sawi, tomato, cili besar.

5) Siap untuk dihidangkan.

***Resepi sy ambil dari group nie dan olah cara saya ๐Ÿ™‚


Sumber ini daripada ziehan azizan #mahn


Resepi kupang goreng kunyit serai cilipadi


Kupang dua kg direbus sekejap amik isi shj

Buang bulu tgh dia cuci bersih gaul garam kunyit...

Bawang merah 6biji kecil dihiris

Bawang putih 6ulas kecil dihiris

15biji cilipadi hijau dipotong2

2biji cilipadi merah pedas dipotong2

Sebiji cili besar merah dihiris nipis

Sedikit halia dihiris

Sebatang serai dirincik halus

Minyak untuk menumis

Kunyit

Garam

Gula

Perasa ajinomoto atau sedap rasa

Air asam jawa sikit...


Cara masak...

Tumis semua bhn hiris potong smp garing masuk kupang gaul sebati boh perasa n air asam jawa...goreng smp naik bau ok masak elok la...siap dimkn๐Ÿ˜‹๐Ÿ˜‹๐Ÿ˜‹


Kredit: ZAida Zukhi

 *Mee kuah tulang keledek merah..*๐Ÿ‘ฉ‍๐Ÿณ


bahan2nya:


Tulang dan daging rebus

Keledek merah

*Blend bawang besar

*Bawang putih

*Halia

*Cili kering

Serbuk sup adabi dua sudu

Serbuk perasa sikit


Sos cili

Sos tomato


Garam

Gula

Susu pekat manis


Semua bahan bertanda * ni tumis smp pecah minyak..masuk perencah sup, letak kulit kayu manis sebatang cukup dan bunga lawang dlm 3 kuntum.. then tuang masuk dlm rebusan daging td..


Ubi keledek merah dlm 3 biji rebus dan blend pastu masuk dlm periuk


Masuk pula segala sos td.. mama agak2 je


Perasakan dengan garam gula dan susu pekat manis ( ikut rasa masing2 ea..๐Ÿ˜)


Dah siap ble la taburkan

hirisan daging

Telur rebus

Tauhu goreng

Sawi celur

Daun bawang/ sup

Taugeh

Cili potong

Bawang goreng


Selamat mencoba..!๐Ÿ˜๐Ÿ˜


kredit: finaz rizal


KEK SARANG SEMUT


Bakar dalam rice cooker.

1 cwn gul

1 cwn ai

1 cwn gandu

5 biji telur gred 

2 sd soda bcbn

3 sudu minyak masa

1/3 cwn susu peka


Masak gula sehingga perang..guna api kecil ye.. Then tambah air sikit demi sedikit bila gula sebati matikan api biarkan skjp.. Pukul manja telur bia kuninngnya pecah sebati then masukan susu.. Masukan Air gula tapis ye kut ade yang ketul.. Masukan gandum n soda bicrbnt sis ayak bersama.. Kacau sebat


Tapiskan adunan ke dalam rice cooker.. Bakar sehingga masak..n butang warm brtukar...i.tktcmra..



RESIPI MEE REBUS


Resepi...

1. Mee kuning (rebus seketika & tos jgn lama² nt kembang sgt)

2. Tahu putih (goreng & potong)

3.daun sup,cili besar hijau@merah,bwg goreng,limau kasturi (hiasan)

4. Telor (direbus)

5. Ayam dada (goreng kemudian tarik² isinya) 

Utk kuah..

1. Cili kering,bwg putih & bwg merah,halia (blend hancur)

2. Keledek oren & ubi kentang ( rebus dh empuk toskn blend ) 

3. Udang kering (blend hancur)

4. Serbuk kari daging & secubit belacan..

5. tepung jagung ( 1 sudu besar) 

6.penumis 

Panaskn myk,masukkn penumis tumis bhn² cili,masukkn serbuk kari & belacan,dh naik aroma masukkn air,(jika ada daging guna air rebusan daging) masukkn keledek&kentang yg tlh diblend,masukkn udg kering, biarkn mendidih masukkn tepung jagung,pastikn garam gula betol² terasa.. siap,selamat mencuba๐Ÿ˜˜๐Ÿ˜˜


Kredit : SuiSan Aliezsha


Roti canai homemade. Buat sendiri je lepas tu boleh makan bila2


1/2 kg tepung gandum (saya guna cap ro

1biji telu

2 sudu majerin

1sudu kecil garam(larutkan dalam air

1/2 cawan air sejuk peti ais

2 sudu susu pekat *tepung+majerin+susu jadikan serbuk roti


*masukan air garam+tel

*masukan air sikit2 sampai doh tak melekat kat tg

*bulat2 kan rendam dgn minyak(2 jam@lebih

*canaikan jd mcm dlm gamba

*sedia utk dimasak๐Ÿ˜‰r)nuris)nrs)


๐Ÿฅ–Resepi Cakoi Lembut dan Mudah๐Ÿฅ–๐Ÿ˜‹


Bahan-bahan cakoi :


2 cawan tepung gandum

3/4 cawan air suam

1/2 sudu kecil yis

2 sudu besar gula

1 1/2 sudu besar minyak jagung

1/2 sudu kecil garam


Cara-cara :

Masukkan gula dan yis ke dalam air suam. Kacau dan biarkan yis kembang. Lebih kurang 15 minit.

Satukan tepung, minyak jagung dan garam ke dalam bekas besar.

Masukkan yis yang telah kembang tadi ke dalam bekas tepung. Uli adunan sehingga tidak melekat di tangan dan menjadi doh.

Perap doh sehingga naik 2 kali ganda lebih kurang 1jam.

Tumbuk doh yang telah kembang untuk mengeluarkan angin.

Canai doh secara memanjang. Tebal lebih kurang 1cm. Kemudian potong kecil-kecil secara melintang. Letakkan air di bahagian tengah doh yang telah dipotong kecil dan lapik dua.

Perap doh sekejap lebih kurang 5 ke 10 minit supaya lebih kembang.

Tarik doh memanjang dan terus goreng dengan api sederhana kecil.


Nota :

Jangan guna air yang terlalu panas untuk mengelakkan yis mati.

Uli lama untuk mendapatkan kuih yang lembut.

Boleh tambah sedikit baking powder dan soda bikarbonat jika suka.


๐Ÿ’šResepi Kuah Pandan untuk Cakoi (Ala Kaya Cakoi)๐Ÿ’š


Bahan kuah pandan untuk cakoi :-

1 1/2 sb tepung kastard

1 cawan susu segar (guna santan pun boleh)

3-4 sb susu pekat manis (kalau takde, letak gula pun ok)

sedikit pandan paste (kalau takde, letak air daun pandan tu je)


Cara-caranya:


Masuk sumanya dalam periuk dan masak atas api sederhana. Kacau selalu sehingga sedikit pekat (cam kaya tu la..sama je). Angkat dan sejukkan.


Sedia dihidangkan bersama kuih Cakoi Sedap Sangat anda!


Tiap2 taun ikut resepi ni ja Alhamdulillah ank2 mkn sepuasnya...

nak lagi sedap potong ayam besar2 bila bakar nnti tak kecut dn kering....

Resepi asal tiada edit..

Terima kasih empunya resepi..

.

Resepi sate ayam merecikkk ๐Ÿ˜˜

(untuk 1ekor ayam)

.

BAHAN2

-1 ekor ayam (ambil kesemua isi ayam, potong dadu, cuci n toskan)

❗kulit ayam jgn buang ye, potong kecik, n perapkan sekali isi ayam)

Bhn blend

-2 labu bwg besar

-5 ulas bwg merah (xnk letak pon Xpe, letak lg sedap)

-1 labu bwg putih

-2 Inci halia

-4 btg serai

(satukan kesemua bhn n blend dgn sdikit air)

.

Bhn perap

-2 keping gula melaka (potong kecil2/hiris2)

-1 ½ cwn gula (kena manis, baru sedap)

-2 sk garam

-4 sk serbuk kunyit

-3 sb serbuk jintan manis

.

CARA2

-dlm bekas besar, masukkan isi ayam yg tlh ditoskan.. Masukkan bhn blend + bhn perap..

-gaul sebati..

-boleh tambah apa yg kurang, gula/garam..

-perap semalaman Klu nk sedap.. (sy perap blk keje smlm, ptg td baru bkr)

-bila dh perap, baru cucuk ye..

-nk sedap, selitkan kulit ayam dibhgian tgh..

-lebihan perapan td,ambil sedikit, letak dlm mangkuk kecil, n tambahkan sedikit minyak masak.. (untuk renjiskan masa bakar, guna 1 btg serai ketuk hujungnya)

-sy bakar td, dlm 5min dah Masak, sbb dh perap semalaman..

-masa bakar tu renjiskan dgn bhn renjis ye.. Biar sate tu, basah je..

Mkn camtu pon dh sedap, sbb dah cukup rasa..

Selamat mencuba ๐Ÿ˜˜

.

KUAH KACANG

Bahan2

-1 ½ cwn kacang tanah (goreng tanpa minyak, buang kulit, n blend/tumbuk separa halus. Sy blend je, jgn hlus sgt ye)

-segenggam cili kering (potong, rebus)

-2 labu bwg besar

-2 Inci halia

(blend bhn bertnda dgn sdikit air)

-1 btg serai (ketuk)

-2 kpg gula melaka

-1/2 cwn gula

-garam

-3 cwn air

-1 kotak santan

-2 kpg asam keping

.

Cara2

-panaskan minyak, jgn sikit sgt, jgn byk sgt..

-tumiskan bhn blend, masukkan serai.. (tumis smpai pecah minyak)

-masukkan kacang, gaul sebati..

-masukkan air, biar mndidih.. (api slow)

-Nmpk dh kering sikit, masukkan santan, gula melaka, gula, garam, n asam..

-masak sampai kuah Jd pekat..

-rasakan n boleh tmbh apa yg kurang..

-siap

.

Klu xnk letak santan pon Xpe, just guna air je..

Klu sy, sy suka ltk santan..

.

Kredit resepi

........Siti Norizan sahabat MAHNMee goreng ala kodai mamak


Bahan

1 bungkus mee kunin

3sb cilikering blend ( yg da blend dgn bwg merah

3 ulas bwg putih ketu

Hirisan cucur udang/bwg @ cucur sayur (ikut lah nk byak mana

4sb kicap mani

2sb sos tira

2sb cili so

1sk kicap peka

Sedikit taug

Sedikit daun kuca

2 biji telur aya

Minyak unk mengoren

Cara2nya

Panaskan minyak masa

Tumiskan cili blend , masukkan bwg putih.

Goreng sampai garin

Masukkn segala sos dan kicap.

Masukkn mee dan cucur ( kueh 

Gaul sebati..

Tolak mee ketepi..masukkn telur.

Pecah2kn telur tu...baru gaul dgn me

Last masukkn tauge dan kucai.

Gaul serata..rasakan lah garamnya.

Uwan tk letak dah garam..

Kalau kuat masin..tambahlah maggi cukup rasa sikit.


♡♡♡Siap unk dihidangkan...♡


Kredit: Nolly Epin♡♡....e..).g.k:gmietsms)k)g2:


Resepi Nasi Kerabu Kelantan.


Kuah Sambal Tumis


Bahan bahan:


10 cili kering

3 ulas bwg merah

1 biji bwg besar

1/2 labu bwg putih

1/2 inci halia

200 gm santan pekat

3 batang serai - ketuk

2 keping asam keping

1 1/2 sb gula

2 sk garam bukit halus

2 sb budu

Minyak masak - agak banyak


Cara cara:


Kisar cili, bawang bawang dan halia.


Tumis bahan kisar sehingga pecah minyak. Masukkan 1 1/2 cawan air. Masukkan santan. Sentiasa dikacau supaya santan tidak berketul.


Masukkan serai, asam. Bila mendidihkan masukkan budu dan gula. Rasakan sebelum dimasukkan garam supaya tidak terlebih masin. Kacau sehingga pecah minyak dan bolehlah ditutup api.


Nota:


Kuah biar pekat dan masin sedikit.


Sambal Ikan


Bahan bahan:


1 biji kelapa parut - goreng api perlahan supaya tidak keperangan & tumbuk kasar

7 ekor ikan selayang - rebus, ambil isi & tumbuk

5 ulas bawang merah

5 batang serai

2 1/2 sb gula

2 1/2 sk garam


Cara cara:


Tumbuk serai hingga hancur dan masukkan bawang merah.


Tumbuk lagi. Masukkan garam dan gula secukup rasa.


Masukkan isi ikan yang telah ditumbuk dan kelapa goreng yang telah ditumbuk. Gaul rata rata.


Sambal Cili:


1/2 kg cili - basuh

Garam

Gula

Belacan

Asam jawa


Kisar kesemuanya.


Ulam ulaman

Kubis

Timun

Kacang panjang

Bunga kantan


Hiris halus dan sedia untuk dihidangkan.


Nasi:


5 1/2 pot beras. Air secukupnya.

Pewarna biru(atau guna 15 kuntum bunga telang utk nasi kerabu berwarna biru)

Serai diketuk

Daun limau purut


Masak nasi menggunakan rice cooker seperti biasa.


Resepi ayam madu bakar


Bahan-bahan:


Ayam (rebus spruh masak) sbb tkut lmbt msk hehe

Gula

Tos tiram

Madu

Sos cili

Cili kering

Bawang blnder


Kuantiti saya agak-agak je. Tapi mmg guna bahan-bahankat atas je..๐Ÿ˜Š๐Ÿ˜Š


Bahan lain:


Keropok goreng

Telur masin

Bawang putih jeruk


p/s: Simpan untuk bulan puasa nanti.


Kredit: Nurul FarhanimKUETIAU KUNGFU


Bahan A

1 cawan kuetia

1 biji telu

Garam dan serbuk lada sulah secukupny


Bahan B

3 ulas bawang putih - diketu

100gm isi aya

2 ekor sotong - hiri

3-4 ekor udan

1/2 sudu teh serbuk lada sula

Secubit serbuk lada hita

Sedikit serbuk rempah su

1 gelas ai

Sedikit hirisan bunga kobi

Sedikit hirisan lobak mera

Sedikit hirisan sayur kaila

2 sudu makan putih telu

1 sudu makan tepung jagung - bancuh dengan 5 sudu makan ai

Gqram dan gula secukup ras


1. Bilas kuetiau dgn air panas. Toskan dan masukkan ke dlm pingga


2. Pecahkan 1 biji telur dan perasakan dengan secubit garam serta lada sulah, gaul sebat


3. Panaskan minyak masak dan goreng kuetiau tadi hingga garing, angka


4. Utk kuah, tumis bawang putih guna lebihan minyak menggoreng kuetiau tadi hingga wang


5. Masukkan isi ayam goreng seketika kemudian masukkan soton


6. Tambah serbuk lada sulah dan serbuk lada hitam. Tambahkan juga serbuk rempah sup kacau sebat


7. Masukkan air dan hirisan bunga kobis. Masak hingg lembut. Boleh masukkan udang jika suk


8. Tuang air bancuhan tepung jagung dengan secukupnya. Perasakan dgn garam dan gula secukup ras


9. Bila rasa sudah cukup tuang putih telur dan kacau laj


10. Masukkan kailan dan lobak merah biar seketik


11. Padam api dan tuang dlm pinggan berisi kuetiau. Sedia utk dinikmat


Kredit resepi & foto : Afy Al Habibii.a.u.a.a.i.g.i.t.i.n.arrnhsrpmhgsmk :aru :


terasa nak makan yong tau foo tp tak tau nak cri mana..wat sendiri ja la makan puas²...


Cara-cara buat KUAH Yong Tau Foo


SOS HITAM


BAHAN A

1 sudu makan Cili Giling

1 sudu teh belacan

1 sudu teh sos tiram

1 sudu makan kicap pekat

1 ketul gula melaka (Hitam)

1 sudu makan tepung jagung - campur dan kacau dengan air sejuk

1/2 cawan air masak

garam dan gula secukup rasa.


BAHAN B

1 sudu makan bijan - goreng tanpa minyak(saya tak letak sbb tak da)


Cara-cara :

1. Panaskan periuk. Masukkan 1 sudu minyak masak kedalam periuk yang telah dipanaskan.

2. Masukkan cili giling dan belacan. Kacau sehingga agak garing.

3. Masukkan 1 ketul gula melaka. Biarkan ia cair.

4. Masukkan sos tiram dan kicap pekat. Kacau sehingga semua sebati.

5. Masukkan air masak dengan tepung jagung. Kacau semuanya sehingga mendidih dan sebati.

6. Tuang dalam bekas, taburkan bijan dan hidangkan bersama bahan-bahan Yong Tau Foo.

**boleh tambah taucu..sy xletak sbb xda...

Senang je nak buat kuah ni



Credit : Puan Faezah Rashid‎


Resepi Roti Arab aka Roti Puri


2 cwn tepung gandum

3 sdb minyak masak/marjerin yg dicairkan

1 sdb yis

1 sdt gula

1/2 sdt garam

1 cawan air panas


- Masuk semua bahan kecuali air panas. Gaul sampai jadi mcm serbuk roti

- Masukkan air panas, uli smpi tak lekat ditangan & doh gebu

- Bulat-bulatkan doh sebesar bola pingpong & rehatkan doh dlm 30min

- Leperkan doh. Goreng dlm minyak yang banyak & cukup panas. Api sederhana. Masa goreng curah minyak tanpa henti atas roti supaya roti kembung 


Selamat mencuba ๐Ÿ˜Š๐Ÿ˜Š


๐Ÿ’• RESEPI MEE UDANG ENAK


Bahan-bahan :


mee kuning secukupnya

udang secukupnya

kepala udang(direbus utk jadikan stok)

#cili kering segenggam(ikut selera pedas masing2)

#bawang putih 3ulas

#halia sikit

#bawang merah 8 biji

#udang kering 1 mangkuk kecil.

#sebiji kentang

#2 biji keledek


hiasan :


Sawi

daun bawang

bawang goreng

telur

limau nipis

Cili hijau


Cara-cara:


rebus kepala udang,dptkan 1 mangkuk sederhana stok udang ketepikan.

rebus kentang dan keledek,blend halus dan ketepikan.

kisar semua bahan bertanda tumis hingga naik bau..masukkan stok udang..masak lagi hingga didih..

tambah garam ckit,gula ckit,gula melaka dan cukup rasa..masuk keledek n kentang blend td.tmbah air jika perlu.

dah didih baru masukkn udang dan siap.

Photos from Shahida FarizaKari kepala ikan. ๐Ÿ˜Š


Kepala ikan mer

Santa

5ulas bwg mera

3 ulas bawang puti

Sedikit hali

Sedikit lengkua

Sedikit kunyit hidu

3sudu bsr cili boh /cilikerin

1 ulas asam kepin

1peket rempah kari ika

3tangkai daun kar


Tumbuk bwg merah, bwg putih, lengkuas, halia, kunyit, gaul dengan rempah n cili boh dgn sedikit a

Panaskan 3sudu bsr minyak, masukkan daun kar

Masukkan kesemua bahan rempah, asam keping, kacau sampai pecah minya

Masukkan santan, sampai menggelegak, sentiasa kacau supaya tak berketu

Masukkan ikan dan gula gara

Bila hampir masak baru letak kacang bendi (kalau suka


Peringatan : sentiasa kac

Bila hampir masak, kecikkan ap

Dlm 3 minit, kat sni la santan aka

Pecah minyak, warna pun akan j

Canti

Maaf atas kekurangan resepi, saya tukang masak amatu


Kredit Resepi : Zaleha Mamat‎rkdniau)mlkiiringgpsahhnah


RESEPI NASI AYAM SEDAP

.


Resepi ini adalah untuk sesuai untuk: 4 orang makan

.

BAHAN-BAHAN:

.

Bahan untuk ayam (direbus):

1 ekor ayam dipotong 8

2 ulas bawang putih, ditumbuk halus

2 cm halia, ditumbuk halus

1 kiub ayam

.

Bahan untuk ayam (diperap):

1 sudu besar kicap pekat

1 sudu besar sos tiram

1 cm halia, ditumbuk halus

2 ulas bawang putih, ditumbuk halus

1 sudu besar kicap cair

Sedikit madu untuk sapuan

.

Bahan untuk nasi:

3 cawan beras

4 cawan air rebusan ayam

2 sudu besar butter

1 cm halia ditumbuk halus

3 ulas bawang putih ditumbuk halus

Sedikit garam

2 bunga lawang*

4 buah pelaga*

1 kayu manis*

1 batang serai ketuk

2 helai daun pandan

Sedikit kunyit untuk warna dan aroma

.

Bahan untuk sos:

5 biji cili merah

3 ulas bawang putih

2 cm halia

1 sudu besar cuka

1 sudu teh garam

1 sudu teh gula

1/2 cawan air rebusan ayam

.

Bahan untuk sup:

Air rebusan ayam

1 biji bawang besar, dikisar

Rempah sup bunjut

Garam

Daun sup dan daun bawang yg dihiris

.

Bahan untuk kuah kicap:

Kuah kicap perapan ayam di atas

Kicap manis cap kipas udang

Sedikit garam

Air rebusan ayam

.

Cara Penyediaan – AYAM:

Bersihkan ayam, toskan air dan lumurkan dgn 2 ulas bawang putih dan halia yg diketuk.

Rebus ayam bersama 1 kiub ayam sehingga empuk.

Angkat ayam dan perap dengan bahan perap selama 1/2 jam (rujuk bahan perap untuk ayam)

Kemudian goreng dalam kepanasan api sederhana seketika, angkat dan sapukan dengan madu.

.

Cara untuk memasak nasi:

+ Basuh beras dan tos air.

+ Panaskan butter lalu tumiskan rempah tumis(*), daun pandan, serai, halia serta bawang putih hingga garing.

+ Masukkan beras dan masak seketika sehingga naik aroma dan bau. Masukkan air rebusan ayam, garam dan kunyit secukupnya. Masak nasi seperti biasa.

.

Cara untuk memasak sup:

+ Rebus air rebusan ayam bersama rempah sup bunjut, bawang besar, dan masukkan garam secukup rasa.

+ Taburkan dengan bawang goreng dan hirisan daun sup.

.

Cara untuk memasak sos:

+ Kisarkan semua bahan di atas (boleh juga dimasak sebentar untuk menaikkan aroma)

.

Cara untuk memasak kuah kicap:

Campurkan semua bahan untuk kicap dan masak seketika. Sejukkan sebelum dihidang.

.

TIPS:

Pastikan ayam tidak direbus terlalu lama kerana nanti apabila di rebus terlalu lama isi ayam akan mudah hancur ketika menggoreng.



Ada Yang Tersuka Ke...?


Sesiapa Ada Roti, Kita Nyicah Sama-Sama.


~ SUP TULANG SIMPLE ~


BAHAN :


● 1 peket rempah sup - kecil

● 1/2 kilo tulang kambing/ lembu/Ayam- 

dipotong mengikut suka.

( sis guna tulang kambing )

● 10 biji bawang merah lebih kurang - blend

● 1 inci halia - blend

● 5 ulas bawang putih - blend

● 2 batang serai - diketuk

● 1 inci lengkuas - blend

● Garam

● 1 batang lobak merah - potong cara yang 

disukai

● 2 biji kentang - potong cara tersendiri

● 1 ketul kiub ayam/lembu

● Air secukupnya

● Air asam jawa - agak ikut selera masing2

● Daun sup dan daun bawang untuk taburan/hiasan juga tomato ceri dan bawang goreng.


CARA :


1. Rebus tulang sehingga empuk.

2. Dikuali yang berlainan tumis bahan yang telah dikisar sehingha naik baunya.

3. Masukkan rempah sup. Tumis sehingga naik bau.

4. Setelah naik bau, masukkan ke dalam periuk rebusan tulang berserta kiub ayam/lembu

5. Masukkan pula ubi kentang dan lobak merah.

6. Masukkan pula garam dan air asam jawa.

7. Reneh sehingga sup menjadi pekat. SIAP! 


~ SELAMAT MENCUBA ~


Credit : Angah IzanBukan orang dewasa je suka, budak2 pun suka tau, buat minum petang, kenyang sampai ke malam.


Bila teringin.. buat je lah.. nak cari org jual susah.. i buat mini, style roti canai, senang nak maka


Disebabkan roti boyan ni makanan asal my mom, so kita lawankan buat sambal pun ikut cara my mom gak, xde blender2 rempah.. campak2 siap. senang. cuma tang tumis lamakan. bagi pecah minyak 3 ke 4 kali pun xpe


Ada yg kenal makanan ni? Roti Boyan bersama Sambal Tumi


๐—ฅ๐—˜๐—ฆ๐—˜๐—ฃ๐—œ ๐—ฅ๐—ข๐—ง๐—œ ๐—•๐—ข๐—ฌ๐—”N

๐Ÿ‘‰INT

Kentang direbus dan dilecek. Tambah hirisan bawang besar, daun sup, garam, telur, cili merah, serbuk lada hitam. Gaul sebati. Telur lebih sikit, intinya lecak2 bukan kental macam begedil. Lepas tu terpulang, kalau tak nak pedas, tak payah letak cili, extra pedas bubuh cili padi + cili merah, tak makan bawang tak payah bubuh bawang


๐Ÿ‘‰KUL

Tepung, telur, mentega, garam, air suam. uli sebati. Bulat2kan macam roti canai. Tak payah perap, boleh terus giling. Cara asal, giling siap2 dua keping. Bubuh inti, letak lagi sekeping kulit tadi atas dia, keliling kelim karipap atau tekan dengan garfu. Nak mudah, buat macam saya tu ala roti canai, letak inti, lipat. Jangan padat intinya, bagi ruang bernafas, time goreng dia akan naik sebab ada telur. Jangan giling nipis sangat, nanti susah nak angkat sebab inti dia cair2 lecak.. Goreng minyak sikit ya macam nak goreng roti canai tu


๐—ฅ๐—ฒ๐˜€๐—ฒ๐—ฝ๐—ถ ๐—ฆ๐—ฎ๐—บ๐—ฏ๐—ฎ๐—น ๐—ง๐˜‚๐—บ๐—ถ๐˜€ ๐— ๐˜‚๐—ฑ๐—ฎ๐—ต ๐—ข๐—ฟ๐—ฎ๐—ป๐—ด ๐—•๐—ผ๐˜†๐—ฎ๐—ป ๐—ฆ๐˜๐˜†๐—น๐—ฒ ๐— ๐˜† ๐— ๐—ผ

Bawang Besar (hiris nipis)

Bawang Putih (cincang)

Ikan Bilis & Udang Kering (tumbuk)

Sikit belacan (sy tak letak, alergic


Tumis ketiga-tiga2 bahan, masuk cili mesin, tumis sampai pecah minyak beberapa kali. Masukkan ikan bilis. Masuk garam, gula dan gula perang (gula perang ni saya tambah dari resepi mak, saya suka color dan rasa dia).. gula putih tu bubuh lebih sikit.. tak yah kacau, biaukan kejap sampai dia caramelize baru gaul2 lagi sampai berkilat. Dah kilat, tambah air asam jawa atau asam keping bersama sedikit kicap. Kacau sampai dia pecah minyak lagi. Masukkan hirisan bawang (potong kasau), gaul dlm seminit. Sia


Selamat mencuba. Doakan saya dikurniakan rezeki yang melimpah ruah, halal lagi berkat beserta dipermudahkan urusan jodoh saya.. amin..p.),,,๐—บ.IT.I๐—กs.r.n.


Resepi mee rebus utara/mee sup selatan


6 ulas bwg put

1 inci. Hali

( Dicincang

Lada hitam - tumbuk kasa

Lada sula

Minyak utk menumi

2 Kiub ayam knor

sedikit gul

Garam jika perlu (sbb kiub dh masin so rasa dulu sblm letak garam ya

Mee kuning ( dicelur

Dagin

Air rebusan dagin

Aya

Soton

Udan

Fishbal

Fishcak

Saw

Carro

Kobis bung

Lada merah + lada hijau (hiris

Daun sup + daun bw

Bawang goren


Car

Panaskan minyak tumis bahan yg dicincang

Dah naik bau masukkan air rebusan daging, dah mendidih masukkan ayam dan daging

Ayam dah masak, masukkan mee yg dh dicelur, udang, sotong, fishball,fishcake, kiub ayam

Masukkan sayur2an, perasakan dgn lada hitam, lada sulah, garam dan gula

Last tabur daun sup+ daun bawang & bwg goreng...siap!!


#mee kuning dicelur terlebih dahulu supaya bila masuk di dalam kuah mee x menyerap kuah 

#Daging direbus dahulu sehingga empuk.. air rebusan digunakan semula y


Kredit : faizah sha

ipaya!....a:gg)atielggmgg))arshr)aih semula ya


Kredit : faizah sharipResepi Cucur Udang


2 1/2 cawan tepung tepung naik sendir

1 sudu besar tepung bera

1 biji telu

Semangkuk udang kecil- buang kepala, ekor & kulit udang semu

3 biji bawang besar holland- belah 2 dan hiris

Rm1 tauge

Secekak daun kucai- kerat2kan 2 inc

2 biji cili merah- potong keci

1/2 sudu kecil lada sula

Garam, gula & aj

Air sejuk peti ais untuk bancuh tepun


Cara

bancuh tepung2 dengan telur & air sejuk hingga adunan sepekat kita buat cekodok bilis.


kemudian masukkan semua bahan2 lain.. gaul sebati


panaskan minyak yg agak banyak dalam kuali kemudian goreng cucur seperti biasa sehingga keemasan


P/s: kalau nak tambah carrot pun boleh


Layan youtube santai2 jomm

Support youtube views thanks gaiss ๐Ÿ˜Š๐Ÿ™๐Ÿป

๐Ÿ‘‡๐Ÿ‘‡

https://youtu.be/4dbscHoB9F

════•❁๐Ÿ”ธ️๐Ÿ”ถ️๐Ÿ”ธ️❁•═══

Mehh layan๐Ÿ˜‰๐Ÿค˜๐Ÿ™๐Ÿป

https://youtu.be/NqcmESU03


Sos pencic


5 senduk cili ble

7 ulas bawang putih- tumbuk halu

Gula pasir @ gula melaka secukup manis yg anda suk

Garam secukup ras

2 sudu besar Cuk

3 sudu besar Sos cil

1 sudu besar Sos tomat

3 cawan ai


Car

Masukkan semua bahan masak sampai pekat.. api jgn kuat ye sbb ia mudah meruap.. api kecil je.. biarkan ia masak sampai betul2 pekat yg anda mahu.. jgn lupa rasa..a:roiaaasndahQI═Y๐Ÿ‘‡๐Ÿ˜‰.......2:gihlih2arsi-

Resepi Karipap Pusing Rangup 


Doh A (Minyak)

1 1/2 cawan tepung gandum

2 sudu besar tepung jagung

2 sudu besar shortening

2 sudu besar marjerin/butter

1 sudu besar minyak masak


Uli sebati dan perap dlm peti ais 15 minit


Doh B (tepung)

2 cawan tepung gandum

2 sudu besar tepung beras

2 sudu besar tepung jagung

1/4 cawan minyak masak yang dipanaskan

1 cawan air sejuk dr peti ais atau air biasa tambah ais 

1 sudu kecil garam

dan sedikit gula


Uli sebati dan perap dlm peti ais selama 15 minit


cara-cara 

1. Bahagikan Doh A kepada 6 bahagian dan Doh B pada 6 bahagian juga (nak buat 4 set pun blh)

2. Bulat Bulatkan doh seperti dalam gambar

3. Ambil Doh minyak (A) letak diatas Doh Tepung (B) yg telah dileperkan seperti gambar .Tutup adunan dan bulatkan doh tersebut 

4. bulatkan kesemua doh. Dan biarkan selama 10 minit.

5. Boleh rujuk Video supaya lebih jelas. Leperkan/Gelekkan adunan memanjang dan renjis atau sapu dengan sedikit air tujuan utk gam. Gulung kembali doh tadi 

6. Setelah di gulung leperkan / gelek kembali adunan dan sapu dgn sedikit air pada permukaan adunan dan gulung kembali

7. Potong adunan kepada 6 atau 7 bahagian 

8. Ambil 1 keping adunan dan leperkan (video) . Taruk inti dan kelim tepi karipap.


Kredit: tahrunisah jali

RESEPI DAGING BLACKPEPPER


½ kilo daging

5 ulas bawang putih - tumbuk halus

4 biji bawang merah - tumbuk halus

2 inci halia - tumbuk halus

2 sudu besar sos tiram

2 sudu besar kicap manis

sedikit serbuk lada hitam


Bahan-bahan lain

2 sudu kecil serbuk black pepper

Kicap secukupnya

1 sudu besar tepung jagung

Sedikit air

1 biji tomato

sedikit capsicum hijau

2 biji cili merah

1 biji bawang holland

Daun ketumbar untuk hiasandhuorgarn:msmsssng


Daging kambing masak pasamah


Respi cara arwah tok buat


Bah

Kambing 2 kilo

Gempah daging cap babas

Cili kering 10 tangkai

Bawang besaq 5 biji

Bawang kecik 10 biji

Bawang putih 1 labu

Halia 1 inci cikit

Kas2 serbuk(1 sudu

Gula melaka

Kerisik

Daun sup

Bawang bulat


Cara memasak


Goreng ke semua bahan2 yang wan tanda*sampai kuning, dah goreng bgi sejuk baru blder bahan2 i


Kemudian ambik bahan2 yang blder 2 tuang dlm kuali dn masuk kan qempah dn kambing masak bgi naik wangi dlm masa 20 min


Bila dah naik minyak n wangi..masuk kan kerisik,gula melaka,garam n air 1 cawan cikit,masak dlm 5 minit masukan daun sup n bawang bulat dalam 3 minit dah boleh makana.


kredit: zakuan larisn.itnia2tpka)*****soant❤






No comments:

Post a Comment