Tak nak bersesak di bazaar untuk beli Ikan Bakar? Cuba resipi homemade ni!
PENULIS
myResipi
MASAKAN
Nusantara
TAHAP KESUKARAN
Medium
FAKTA MASAKAN
40 min
PENYEDIAAN
4 orang
HIDANGAN
Ikan Bakar Special
Tak nak bersesak di bazaar untuk beli Ikan Bakar? Cuba resipi homemade ni!
BAHAN-BAHAN
- 1 biji bawang besar
- 3 ulas bawang putih
- 4 sudu besar pes sambal tumis Life
- 1 sudu besar pes perapan halia Life
- 1 sudu besar kicap masin Life
- 1 sudu kecil garam
- Ikan kembung
CARA PENYEDIAAN
- Blend bawang besar dan bawang putih.
- Gaul bersama pes sambal tumis, pes perapan halia, kicap masin, dan garam.
- Tumis.
- Perapkan ikan dengan adunan yang ditumis.
- Balut ikan dengan daun pisang.
- Bakar di atas dapur hingga masak.
- Siap untuk dihidang
Yang sukakan masakan Thai tu bolehlah buat Nasi Goreng Paprik ni!
PENULIS
myResipi
MASAKAN
Nusantara
TAHAP KESUKARAN
Medium
FAKTA MASAKAN
40 min
PENYEDIAAN
4 orang
HIDANGAN
Nasi Goreng Paprik
Yang sukakan masakan Thai tu bolehlah buat Nasi Goreng Paprik ni!
BAHAN-BAHAN
– 2 cawan nasi putih
– 2 ulas bawang putih (dicincang)
– 2 ulas bawang kuning (dihiris)
– 2 sudu besar cili boh
– 1 sudu besar pes tom yam
– 1/4 cawan air
– 1 sudu kecil garam
– Sedikit lada hitam kasar
– 1 sudu besar minyak
Bahan-bahan (paprik):
– Dada ayam (dihiris)
– 2 ulas bawang putih (dicincang)
– 2 batang serai (dihiris)
– 1 biji cili merah
– 1/2 biji bawang kuning (dipotong dadu)
– 1/2 batang lobak merah (dihiris)
– 1/4 biji kubis bunga (dipotong)
– 2 batang kacang panjang (dipotong)
– 5 batang putik jagung (dipotong separuh)
– 5 biji oyster mushroom
– 1 biji tomato
– 1 sudu besar sos tomato
– Daun limau purut
– 1/4 cawan air
– 1 sudu kecil garam
– 1 sudu besar minyak
Bahan-bahan (topping):
– Telur goreng
– Daun ketumbar (dicincang)
CARA PENYEDIAAN
1. Untuk nasi goreng, tumis bawang putih, bawang kuning, cili boh dan pes tom yam. Masukkan nasi dan gaul hingga rata. Masukkan garam dan lada hitam secukup rasa. Ketepikan.
2. Untuk paprik ayam pula, tumis bawang putih, serai, cili merah dan bawang kuning.
3. Masukkan dada ayam, lobak merah, kubis bunga, kacang panjang, putik jagung, oyster mushroom dan daun limau purut. Gaul.
4. Masukkan sos tomato dan air. Kemudian masukkan tomato. Gaul.
5. Masukkan garam.
6. Hidangkan dengan telur goreng dan tabur daun ketumbar.
7. Nasi Goreng Paprik sudah siap!
Sedap sangat, takut tak sempat hidang dah habis!
PENULIS
myResipi
MASAKAN
Resipi Ringkas
TAHAP KESUKARAN
Medium
FAKTA MASAKAN
40 min
PENYEDIAAN
4 orang
HIDANGAN
Sotong Goreng Celup Tepung
Sedap sangat, takut tak sempat hidang dah habis!
BAHAN-BAHAN
- Sotong
- 1 cawan tepung gandum
- ½ cawan tepung jagung
- ¼ cawan tepung beras
- 1 sudu kecil garam
- 1 sudu kecil serbuk lada putih
- 1 sudu kecil serbuk lada hitam
- 1 biji telur
- Minyak
CARA PENYEDIAAN
- Toskan sotong hingga betul-betul kering.
- Gaul sotong dengan sedikit garam; biarkan 10 minit.
- Masukkan telur dan gaul.
- Di dalam mangkuk yang lain, gaul ketiga-tiga tepung bersama garam, lada putih dan lada hitam.
- Celup sotong di dalam tepung dan goreng.
- Hidang!
Tiada idea nak masak apa menggunakan ayam? Jom cuba resipi ayam masak briyani yang mudah dan pasti sedap ini.
Asyik masak ayam goreng, ayam masak merah, ayam kicap bosan juga kan? Kali ini jom cuba masakan lain pula.
RESIPI AYAM MASAK BRIYANI
Bahan-bahan:
- 1 ekor ½ ayam potong dan cuci bersih
Bahan kisar:
- 7-8 biji bawang merah
- 3 biji bawang besar
- 4 biji bawang putih
- 4 inci halia
- Kisar asing: 15 tangkai cili kering yang telah direbus lembut
Bahan rempah:
- 2 batang serai diketuk
- 1 helai daun pandan simpulkan
- 2 helai daun bay
- 2 sudu besar penuh rempah briyani
- 2 sudu besar serbuk cili
- 1 sudu besar serbuk ketumbar
- 1 sudu besar serbu kari ikan
- 1 sudu besar serbuk kari ayam
- 1 sudu besar serbuk lada putih
- 1 sudu kecil serbuk kunyit
- 5 sudu besar sos cili saji
- 4 biji buah tomato dipotong dadu
Bahan lain:
- ½ tin susu krimer sejat Saji
- Garam, gula, serbuk perasa secukup rasa
- Air mengikut pekat atau cair kuah yang disukai
Cara-cara:
1. Panaskan minyak dan tumis bahan kisar dengan api perlahan sehingga pecah minyak. Kacau sesekali untuk elak dari hangus.
2. Masukkan bahan rempah kacau sebati dan tumis lagi hingga terbit bau dan pecah minyak.
3. Masukkan ayam, kacau sebati biarkan ayam mengecut dan masukkan susu cair, air ikut pekat kuah yang disukai. Perisakan dengan garam gula.
4. Reneh hingga ayam masak atau boleh reneh lama sedikit biar isi ayam lembut.
5. Siap, selamat mencuba!
Kredit: Aisyah Humaira
Sedapnya Mi Hailam tumis istimewa perkongsian saudari Hasniza Hassan ini. Nampak simple je tapi rasanya memang terbaik. Menurut beliau lagi, resepi ini asalnya diperolehi dari ibu saudaranya sendiri.
Resepi kuahnya memang ‘special’ dan sedikit berlainan kerana ditumis dengan lada hitam. Jadi bukan biasa-biasa tau. Patutlah dapat 104 ribu perkongsian di Facebook. Jadi bagi anda yang suka sajian ni, bolehlah cuba buat untuk hidangan keluarga. Pasti puas hati.
Baca juga: Tips Hilangkan Rasa Kapur Pada Mi Kuning, Rendam Dengan ‘1 Bahan’ Ini Saja
CARA MASAK MI HAILAM TUMIS LADA HITAM
Bahan-bahan:
- 1-1 ½ paket mi
Bahan kuah:
- 11 ulas bawang putih – kisar / tumbuk
- 1 sudu makan biji lada hitam – tumbuk kasar
- Daging – rebus dan potong kecil
- 1 mangkuk air rebusan udang – jika ada
- 15 ekor udang – boleh dilebihkan
- 4 ekor sotong – hiris
- 1 biji tomato – belah 2
- 1-2 biji cili merah – potong
- Kubis secukupnya – hiris
- Sawi secukupnya – hiris
- Kicap masin secukup rasa
- Kicap manis secukup rasa
- Sos tiram secukup rasa
- Garam dan gula secukupnya
- 1-2 sudu makan tepung jagung – bancuh dengan sedikit air
Cara memasak:
1. Panaskan minyak dan tumis bawang putih serta lada hitam.
2. Tumis hingga wangi dan bawang kekuningan.
3. Masukkan daging dan tambahkan air. Boleh tambahkan air rebusan kulit udang jika ada. Biarkan mendidih dan daging empuk.
4. Tambahkan kicap manis, kicap masin dan sos tiram secukup rasa.
5. Seterusnya masukkan udang dan juga sotong. Masak jangan terlalu lama kerana udang dan sotong akan kecut.
6. Kemudian masukkan hirisan cili dan tomato. Tambahkan juga garam serta gula secukup rasa.
7. Masukkan hirisan kobis. Masak seketika.
8. Bila kuah mendidih dan hampir diangkat, masukkan sawi. Tambahkan juga bancuhan tepung jagung untuk memekatkan kuah.
9. Gaul rata supaya semua bahan sekata.
10. Masukkan mi dan gaul rata. Hidangkan segera.
Nak share resepi kerutuk daging kami ni mmg sedap gila lah… 1st time buat perghh mantap berani angkat bakui sniri mmg sedap weh ๐kompom teringat2 lps mkn…
RESEPI KERUTUK DAGING
Pes bahan kisar
Anggaran bahan untuk 500-700gm daging.
-2biji bawang BESAR
-4 ulas bawang putih
- 4 brg serai
- 1inci halia
- 1 inci lengkuas
-1/2 sudu kecil jintan putih+ 1/2 sudu kecil rempah ketumbar
Kisar semua bahan di atas hingga lumat.
Bahan lain
Kayu manis,bunga lawang, buah pelaga,
Rempah kerutuk 3sudu (kelantan punya)
Nisan kerek 1/2
Gula putih 2 sudu kecik
Asam jawa sesudu kecil
Garam
Minyak
1sudu kerisik
100ml santan
Air secukupnya (500-800ml)
Cili kisar 2-3sudu
Cara-cara:
1. Panaskan minyak secukupnya. Tumis 3 sekawan. Seterusnya masukkan bahan kisar tadi.
Masukkan pula 3 sudu cili kisar.
2. Masukkan 3 sudu besar rempah kerutuk timbang Kelantan. Kacau menggunakan api perlahan sehingga terbit minyak. Barulah ditambahkan dengan 500ml air + asam jawa secubit.
3.Masukkan garam, nise Kelantan dan gula secukup rasa.
4. Daging 1/2 kilo yang dipotong nipis dan sedikit lebar pula dimasukkan. Kacau rata sebelum periuk ditutup. Biarkan selama 40 minit menggunakan api yang perlahan.
5. Selepas itu, tambahkan pula 1 sudu besar kerisik. Kemudian masukkan santan 100ml dan Tambahkan sedikit air 200ml mcm tu .
6. Renehkan lagi dengan api perlahan lebih kurang 30 minit untuk rasa yang lebih sedap sebelum tutup api pastikan daging empuk. Bila pecah minyak cantik blh ttp api kuah dia pekat2 gituuu…
Resepi Pau kampung. Lembut, sedapp!
Bahan-bahan :
๐ด330gram tepung gandum cap sauh
๐ด50gram gula
๐ด30gram shortening.
๐ด5gram yis instant
๐ดsedikit garam
๐ด180gram air sejuk
Cara-cara :
1)Campak aje semua bahan dalam mixer @ bread maker. Biar la mereka yg buat kerja
2)lps uli, timbang doh & rounding cantik²
3)biarkan dlm 15min,, bru letak inti Yang disukai
4)biarkan mengembang dlm 40min,, barula kukus selama 8min..
Sedia utk dinikmati.
Selamat mencuba
Footnote : berat doh 25g dapat 24 biji pau saize kecil.
Penggunaan shortening atau lemak sayuran adalah bertujuaan utk memutihkan pau. Kalau guna marjerin,, doh pau agak kekuningan .
๐ธ Foto & Air tangan : Noor Baini Bakar
Sumber : Ain kamis
'KAYU KERAMAT'
Lebih sedap dr Kuih Cakui....
Bahan-bahan
Kuih Kayu Keramat.
500g tepung gandum
1 camca soda bikarbonat
1 camca teh yis mauripan
6 sudu makan gula (boleh tambah gula lg kalu nk manis.
1 camca makan planta/butter
230ml/1gelas air suam -
bubuh sedikit2 garam -
Cara membuatnya:
-Yis dibancuh dengan sedikit air suam dan biarkan yis kembang seketika
-Bancuh gula dengan air lebihan yis tadi.
-Tepung digaul dengan planta sehingga sebati kemudian masukkan soda bikarbonat dan digaul rata. Kemudian masukkan air yis dan air gula yg dibancuh tadi sedikit demi sedikit.
Uli sehingga doh sebati dan biarkan doh mengembang 2 kali
ganda. (anggaran 1jam lebih)
Tumbuk2an doh, dan potong memanjang lebih kurang 5-7cm.
Panaskan minyak. Tarik doh sedikit dan pusingkan kemudian goreng hingga kekuningan..
Resepi : Jieji Mustaffa
— with Hjh Mu Hjh Mu.
RESEPI CHAR KUEY TEOW!
Kalau ada cili jeruk lg sedap ๐๐ musim kerang skrg isi dia penuh2..resepi dibawah..plg ringkas & mudah cara sy masak..hidangan dibawah sy masak setiap pinggan berasingan..
Bahan-bahan
1. Kuey teow (cuci toskan)
2. Cili kering & bwg besar (dblend)
(Bhn² tumis,cili sos,kicap manis,kicap pekat,sos tiram)
3. Bwg putih ketok²..
4. Taugeh & kucai
5. Telor..
6. Udg direbus (asingkn air)
7. Kerang (direbus)
Cara penyediaan
Panaskn kuali,masukkn myk..(myk lbih sikit ye,supaya masukkn telor nt kuey teow xbatat) kuey teow&myk dorg ni friend forever๐๐... tumis bwg putih,masukkn udg,cili diblend 3 sudu besar,(1 sudu besar sos cili,sos tiram,kicap pekat,) 5 sudu kicap manis sedikit garam,kacau2..masukkn air rebusan udg pecahkn telor kacau2 sebatikn, masukkn kerang,kuey teow,taugeh&kucai siap..pastikn guna api yg besar ye..slamat mencuba
Kredit : Muhammad Abdullah
Resepi Nasi Ayam Superb
Kalau dapat sepinggan nasi ayam cmni,ampa suka dak? Kaih mai pakat tgk resepi๐ค
1. Resepi Nasi Ayam
Tumiskan sedikit ketulan lemak ayam bersama butter....Masukkan halia,bawang merah,bawang putih,serai dan daun pandan sampai naik bau, masukkan beras basmathi yang telah dibasuh dan ditoskan. Goreng seketika sehingga naik bau.
Masukkan beras tadi dalam periuk nasi. Tambahkan air mengikut sukatan yang betul.
Masak seperti biasa.
2. Resepi Ayam
Sekor ayam direbus bersama halia dan sedikit garam sehingga masak.....toskn..lumur kicap manis,kicap masin dan sos tiram....keringkn seketika sblm digoreng dalam minyak yg byk...
( saya buat sekor ayam klo ampa2 nk potong kecik2 pun boleh...tp tekstur ayam lagi lembut dan sedap klo grg sekor2)
3.Sup
Tumis bawang merah,bawang putih dan halia....kemudian masukkn air rebusan ayam td....tambah bebola kalo suka...letak perasa ikut tekak masing2..
4.Sambal Cili
6 bji cili merah
10 bji cili api
2 ulas bawang putih
2 tangkai akar ketumbar
6 sudu gula
Garam
3 bji limau kasturi ( potong dua buang biji )
1 biji air limau nipis
Kisar halus kesemua bahan ( xperlu dimasak ye )
4. Sambal Halia
Tumbuk sedikit halia bersama kiub pati ayam....panaskn sedikit minyak bijan dan masak halia yg ditumbuk td seketika...
( klo xde minyak bijan,minyak biasa pun boleh )
SELAMAT MENCUBA SEMUA๐ฅฐ
Krdit resepi: Nur Hidayah
DAGING GORENG ALA THAI
1/2kg daging (hiris nipis)
(bersihkan ,tos kan air, masukkan dlm kuali rebus sehingga lembut dn kering air..ketepikan)
Bahan A
3 ulas bawang putih (cincang halus)
4 biji bawng merah (hiris nipis)
1 sudu besar biji ketumbar (tumbuk halus)
1 sudu kecil lada hitam (tumbuk halus)
Bahan B
2 sudu besar Nampla (sos ikan)
3 sudu besar kicap manis
2 sudu besar sos tiram
1 sudu besar serbuk cili (boleh tmbah jika nk pedas)
Bahan C
Gula dan garam secukup rasa
1 sudu besar lime jus @ air limau nipis
1 sudu besar beras ( di sangai @ goreng tanpa minyak dn di tumbuk halus)
1 biji bawang besar (hiris halus )
Daun ketumbar di hiris
Caranya
Panas kan minyak. Tumis bahan2 A shgga naik bau. Masukkan daging yg dh siap rebus td . Masukkan bahan2 B gaul sebati. Akhir sekli masukkan bahan2 C.
Selamat mencuba
Kredit : Ziema Deqma
Resepi Mee Goreng Basah:-
1 bungkus mee kuning (Celur air panas dan tos kan)
1 paket fish ball
2 ekor sotong sederhana
Ayam (ambik isi & tulang2 sikit)
Sos cili 3 sudu besar
Kicap manis 4-5 sudu besar
Sos tiram 2 sudu besar
Cili boh 3-4 sudu besar
Sawi 1 ikat
Tomato 1 biji potong 6/8
Cili besar 2 biji
Minyak masak 3 sudu besar
Air (ikut masing2 nak basah sikit atau banyak)
Bahan2 ditumbuk:-
Cili padi 7 biji
Bawang putih 5 biji
Bawang besar 1 biji
Cara-caranya :-
1) Panaskan kuali, masukkan minyak.
2) Masukkan bahan yg ditumbuk. Tggu sehingga naik bau. Masukkan cili boh, tggu mendidih atau pecah minyak.
3) Masukkan sos cili, kicap manis, sos tiram, ayam, sotong, fish ball. Tunggu sehingga mendidih serta ayam masak.
4) Masukkan mee. Gaul sebati. Boleh tambah air kalau kuah makin berkurang. Masukkan sawi, tomato, cili besar.
5) Siap untuk dihidangkan.
***Resepi sy ambil dari group nie dan olah cara saya ๐
Sumber ini daripada ziehan azizan #mahn
Resepi kupang goreng kunyit serai cilipadi
Kupang dua kg direbus sekejap amik isi shj
Buang bulu tgh dia cuci bersih gaul garam kunyit...
Bawang merah 6biji kecil dihiris
Bawang putih 6ulas kecil dihiris
15biji cilipadi hijau dipotong2
2biji cilipadi merah pedas dipotong2
Sebiji cili besar merah dihiris nipis
Sedikit halia dihiris
Sebatang serai dirincik halus
Minyak untuk menumis
Kunyit
Garam
Gula
Perasa ajinomoto atau sedap rasa
Air asam jawa sikit...
Cara masak...
Tumis semua bhn hiris potong smp garing masuk kupang gaul sebati boh perasa n air asam jawa...goreng smp naik bau ok masak elok la...siap dimkn๐๐๐
Kredit: ZAida Zukhi
*Mee kuah tulang keledek merah..*๐ฉ๐ณ
bahan2nya:
Tulang dan daging rebus
Keledek merah
*Blend bawang besar
*Bawang putih
*Halia
*Cili kering
Serbuk sup adabi dua sudu
Serbuk perasa sikit
Sos cili
Sos tomato
Garam
Gula
Susu pekat manis
Semua bahan bertanda * ni tumis smp pecah minyak..masuk perencah sup, letak kulit kayu manis sebatang cukup dan bunga lawang dlm 3 kuntum.. then tuang masuk dlm rebusan daging td..
Ubi keledek merah dlm 3 biji rebus dan blend pastu masuk dlm periuk
Masuk pula segala sos td.. mama agak2 je
Perasakan dengan garam gula dan susu pekat manis ( ikut rasa masing2 ea..๐)
Dah siap ble la taburkan
hirisan daging
Telur rebus
Tauhu goreng
Sawi celur
Daun bawang/ sup
Taugeh
Cili potong
Bawang goreng
Selamat mencoba..!๐๐
kredit: finaz rizal
KEK SARANG SEMUT
Bakar dalam rice cooker.
1 cwn gul
1 cwn ai
1 cwn gandu
5 biji telur gred
2 sd soda bcbn
3 sudu minyak masa
1/3 cwn susu peka
Masak gula sehingga perang..guna api kecil ye.. Then tambah air sikit demi sedikit bila gula sebati matikan api biarkan skjp.. Pukul manja telur bia kuninngnya pecah sebati then masukan susu.. Masukan Air gula tapis ye kut ade yang ketul.. Masukan gandum n soda bicrbnt sis ayak bersama.. Kacau sebat
Tapiskan adunan ke dalam rice cooker.. Bakar sehingga masak..n butang warm brtukar...i.tktcmra..
RESIPI MEE REBUS
Resepi...
1. Mee kuning (rebus seketika & tos jgn lama² nt kembang sgt)
2. Tahu putih (goreng & potong)
3.daun sup,cili besar hijau@merah,bwg goreng,limau kasturi (hiasan)
4. Telor (direbus)
5. Ayam dada (goreng kemudian tarik² isinya)
Utk kuah..
1. Cili kering,bwg putih & bwg merah,halia (blend hancur)
2. Keledek oren & ubi kentang ( rebus dh empuk toskn blend )
3. Udang kering (blend hancur)
4. Serbuk kari daging & secubit belacan..
5. tepung jagung ( 1 sudu besar)
6.penumis
Panaskn myk,masukkn penumis tumis bhn² cili,masukkn serbuk kari & belacan,dh naik aroma masukkn air,(jika ada daging guna air rebusan daging) masukkn keledek&kentang yg tlh diblend,masukkn udg kering, biarkn mendidih masukkn tepung jagung,pastikn garam gula betol² terasa.. siap,selamat mencuba๐๐
Kredit : SuiSan Aliezsha
Roti canai homemade. Buat sendiri je lepas tu boleh makan bila2
1/2 kg tepung gandum (saya guna cap ro
1biji telu
2 sudu majerin
1sudu kecil garam(larutkan dalam air
1/2 cawan air sejuk peti ais
2 sudu susu pekat *tepung+majerin+susu jadikan serbuk roti
*masukan air garam+tel
*masukan air sikit2 sampai doh tak melekat kat tg
*bulat2 kan rendam dgn minyak(2 jam@lebih
*canaikan jd mcm dlm gamba
*sedia utk dimasak๐r)nuris)nrs)
๐ฅResepi Cakoi Lembut dan Mudah๐ฅ๐
Bahan-bahan cakoi :
2 cawan tepung gandum
3/4 cawan air suam
1/2 sudu kecil yis
2 sudu besar gula
1 1/2 sudu besar minyak jagung
1/2 sudu kecil garam
Cara-cara :
Masukkan gula dan yis ke dalam air suam. Kacau dan biarkan yis kembang. Lebih kurang 15 minit.
Satukan tepung, minyak jagung dan garam ke dalam bekas besar.
Masukkan yis yang telah kembang tadi ke dalam bekas tepung. Uli adunan sehingga tidak melekat di tangan dan menjadi doh.
Perap doh sehingga naik 2 kali ganda lebih kurang 1jam.
Tumbuk doh yang telah kembang untuk mengeluarkan angin.
Canai doh secara memanjang. Tebal lebih kurang 1cm. Kemudian potong kecil-kecil secara melintang. Letakkan air di bahagian tengah doh yang telah dipotong kecil dan lapik dua.
Perap doh sekejap lebih kurang 5 ke 10 minit supaya lebih kembang.
Tarik doh memanjang dan terus goreng dengan api sederhana kecil.
Nota :
Jangan guna air yang terlalu panas untuk mengelakkan yis mati.
Uli lama untuk mendapatkan kuih yang lembut.
Boleh tambah sedikit baking powder dan soda bikarbonat jika suka.
๐Resepi Kuah Pandan untuk Cakoi (Ala Kaya Cakoi)๐
Bahan kuah pandan untuk cakoi :-
1 1/2 sb tepung kastard
1 cawan susu segar (guna santan pun boleh)
3-4 sb susu pekat manis (kalau takde, letak gula pun ok)
sedikit pandan paste (kalau takde, letak air daun pandan tu je)
Cara-caranya:
Masuk sumanya dalam periuk dan masak atas api sederhana. Kacau selalu sehingga sedikit pekat (cam kaya tu la..sama je). Angkat dan sejukkan.
Sedia dihidangkan bersama kuih Cakoi Sedap Sangat anda!
Tiap2 taun ikut resepi ni ja Alhamdulillah ank2 mkn sepuasnya...
nak lagi sedap potong ayam besar2 bila bakar nnti tak kecut dn kering....
Resepi asal tiada edit..
Terima kasih empunya resepi..
.
Resepi sate ayam merecikkk ๐
(untuk 1ekor ayam)
.
BAHAN2
-1 ekor ayam (ambil kesemua isi ayam, potong dadu, cuci n toskan)
❗kulit ayam jgn buang ye, potong kecik, n perapkan sekali isi ayam)
Bhn blend
-2 labu bwg besar
-5 ulas bwg merah (xnk letak pon Xpe, letak lg sedap)
-1 labu bwg putih
-2 Inci halia
-4 btg serai
(satukan kesemua bhn n blend dgn sdikit air)
.
Bhn perap
-2 keping gula melaka (potong kecil2/hiris2)
-1 ½ cwn gula (kena manis, baru sedap)
-2 sk garam
-4 sk serbuk kunyit
-3 sb serbuk jintan manis
.
CARA2
-dlm bekas besar, masukkan isi ayam yg tlh ditoskan.. Masukkan bhn blend + bhn perap..
-gaul sebati..
-boleh tambah apa yg kurang, gula/garam..
-perap semalaman Klu nk sedap.. (sy perap blk keje smlm, ptg td baru bkr)
-bila dh perap, baru cucuk ye..
-nk sedap, selitkan kulit ayam dibhgian tgh..
-lebihan perapan td,ambil sedikit, letak dlm mangkuk kecil, n tambahkan sedikit minyak masak.. (untuk renjiskan masa bakar, guna 1 btg serai ketuk hujungnya)
-sy bakar td, dlm 5min dah Masak, sbb dh perap semalaman..
-masa bakar tu renjiskan dgn bhn renjis ye.. Biar sate tu, basah je..
Mkn camtu pon dh sedap, sbb dah cukup rasa..
Selamat mencuba ๐
.
KUAH KACANG
Bahan2
-1 ½ cwn kacang tanah (goreng tanpa minyak, buang kulit, n blend/tumbuk separa halus. Sy blend je, jgn hlus sgt ye)
-segenggam cili kering (potong, rebus)
-2 labu bwg besar
-2 Inci halia
(blend bhn bertnda dgn sdikit air)
-1 btg serai (ketuk)
-2 kpg gula melaka
-1/2 cwn gula
-garam
-3 cwn air
-1 kotak santan
-2 kpg asam keping
.
Cara2
-panaskan minyak, jgn sikit sgt, jgn byk sgt..
-tumiskan bhn blend, masukkan serai.. (tumis smpai pecah minyak)
-masukkan kacang, gaul sebati..
-masukkan air, biar mndidih.. (api slow)
-Nmpk dh kering sikit, masukkan santan, gula melaka, gula, garam, n asam..
-masak sampai kuah Jd pekat..
-rasakan n boleh tmbh apa yg kurang..
-siap
.
Klu xnk letak santan pon Xpe, just guna air je..
Klu sy, sy suka ltk santan..
.
Kredit resepi
........Siti Norizan sahabat MAHNMee goreng ala kodai mamak
Bahan
1 bungkus mee kunin
3sb cilikering blend ( yg da blend dgn bwg merah
3 ulas bwg putih ketu
Hirisan cucur udang/bwg @ cucur sayur (ikut lah nk byak mana
4sb kicap mani
2sb sos tira
2sb cili so
1sk kicap peka
Sedikit taug
Sedikit daun kuca
2 biji telur aya
Minyak unk mengoren
Cara2nya
Panaskan minyak masa
Tumiskan cili blend , masukkan bwg putih.
Goreng sampai garin
Masukkn segala sos dan kicap.
Masukkn mee dan cucur ( kueh
Gaul sebati..
Tolak mee ketepi..masukkn telur.
Pecah2kn telur tu...baru gaul dgn me
Last masukkn tauge dan kucai.
Gaul serata..rasakan lah garamnya.
Uwan tk letak dah garam..
Kalau kuat masin..tambahlah maggi cukup rasa sikit.
♡♡♡Siap unk dihidangkan...♡
Kredit: Nolly Epin♡♡....e..).g.k:gmietsms)k)g2:
Resepi Nasi Kerabu Kelantan.
Kuah Sambal Tumis
Bahan bahan:
10 cili kering
3 ulas bwg merah
1 biji bwg besar
1/2 labu bwg putih
1/2 inci halia
200 gm santan pekat
3 batang serai - ketuk
2 keping asam keping
1 1/2 sb gula
2 sk garam bukit halus
2 sb budu
Minyak masak - agak banyak
Cara cara:
Kisar cili, bawang bawang dan halia.
Tumis bahan kisar sehingga pecah minyak. Masukkan 1 1/2 cawan air. Masukkan santan. Sentiasa dikacau supaya santan tidak berketul.
Masukkan serai, asam. Bila mendidihkan masukkan budu dan gula. Rasakan sebelum dimasukkan garam supaya tidak terlebih masin. Kacau sehingga pecah minyak dan bolehlah ditutup api.
Nota:
Kuah biar pekat dan masin sedikit.
Sambal Ikan
Bahan bahan:
1 biji kelapa parut - goreng api perlahan supaya tidak keperangan & tumbuk kasar
7 ekor ikan selayang - rebus, ambil isi & tumbuk
5 ulas bawang merah
5 batang serai
2 1/2 sb gula
2 1/2 sk garam
Cara cara:
Tumbuk serai hingga hancur dan masukkan bawang merah.
Tumbuk lagi. Masukkan garam dan gula secukup rasa.
Masukkan isi ikan yang telah ditumbuk dan kelapa goreng yang telah ditumbuk. Gaul rata rata.
Sambal Cili:
1/2 kg cili - basuh
Garam
Gula
Belacan
Asam jawa
Kisar kesemuanya.
Ulam ulaman
Kubis
Timun
Kacang panjang
Bunga kantan
Hiris halus dan sedia untuk dihidangkan.
Nasi:
5 1/2 pot beras. Air secukupnya.
Pewarna biru(atau guna 15 kuntum bunga telang utk nasi kerabu berwarna biru)
Serai diketuk
Daun limau purut
Masak nasi menggunakan rice cooker seperti biasa.
Resepi ayam madu bakar
Bahan-bahan:
Ayam (rebus spruh masak) sbb tkut lmbt msk hehe
Gula
Tos tiram
Madu
Sos cili
Cili kering
Bawang blnder
Kuantiti saya agak-agak je. Tapi mmg guna bahan-bahankat atas je..๐๐
Bahan lain:
Keropok goreng
Telur masin
Bawang putih jeruk
p/s: Simpan untuk bulan puasa nanti.
Kredit: Nurul FarhanimKUETIAU KUNGFU
Bahan A
1 cawan kuetia
1 biji telu
Garam dan serbuk lada sulah secukupny
Bahan B
3 ulas bawang putih - diketu
100gm isi aya
2 ekor sotong - hiri
3-4 ekor udan
1/2 sudu teh serbuk lada sula
Secubit serbuk lada hita
Sedikit serbuk rempah su
1 gelas ai
Sedikit hirisan bunga kobi
Sedikit hirisan lobak mera
Sedikit hirisan sayur kaila
2 sudu makan putih telu
1 sudu makan tepung jagung - bancuh dengan 5 sudu makan ai
Gqram dan gula secukup ras
1. Bilas kuetiau dgn air panas. Toskan dan masukkan ke dlm pingga
2. Pecahkan 1 biji telur dan perasakan dengan secubit garam serta lada sulah, gaul sebat
3. Panaskan minyak masak dan goreng kuetiau tadi hingga garing, angka
4. Utk kuah, tumis bawang putih guna lebihan minyak menggoreng kuetiau tadi hingga wang
5. Masukkan isi ayam goreng seketika kemudian masukkan soton
6. Tambah serbuk lada sulah dan serbuk lada hitam. Tambahkan juga serbuk rempah sup kacau sebat
7. Masukkan air dan hirisan bunga kobis. Masak hingg lembut. Boleh masukkan udang jika suk
8. Tuang air bancuhan tepung jagung dengan secukupnya. Perasakan dgn garam dan gula secukup ras
9. Bila rasa sudah cukup tuang putih telur dan kacau laj
10. Masukkan kailan dan lobak merah biar seketik
11. Padam api dan tuang dlm pinggan berisi kuetiau. Sedia utk dinikmat
Kredit resepi & foto : Afy Al Habibii.a.u.a.a.i.g.i.t.i.n.arrnhsrpmhgsmk :aru :
terasa nak makan yong tau foo tp tak tau nak cri mana..wat sendiri ja la makan puas²...
Cara-cara buat KUAH Yong Tau Foo
SOS HITAM
BAHAN A
1 sudu makan Cili Giling
1 sudu teh belacan
1 sudu teh sos tiram
1 sudu makan kicap pekat
1 ketul gula melaka (Hitam)
1 sudu makan tepung jagung - campur dan kacau dengan air sejuk
1/2 cawan air masak
garam dan gula secukup rasa.
BAHAN B
1 sudu makan bijan - goreng tanpa minyak(saya tak letak sbb tak da)
Cara-cara :
1. Panaskan periuk. Masukkan 1 sudu minyak masak kedalam periuk yang telah dipanaskan.
2. Masukkan cili giling dan belacan. Kacau sehingga agak garing.
3. Masukkan 1 ketul gula melaka. Biarkan ia cair.
4. Masukkan sos tiram dan kicap pekat. Kacau sehingga semua sebati.
5. Masukkan air masak dengan tepung jagung. Kacau semuanya sehingga mendidih dan sebati.
6. Tuang dalam bekas, taburkan bijan dan hidangkan bersama bahan-bahan Yong Tau Foo.
**boleh tambah taucu..sy xletak sbb xda...
Senang je nak buat kuah ni
Credit : Puan Faezah Rashid
Resepi Roti Arab aka Roti Puri
2 cwn tepung gandum
3 sdb minyak masak/marjerin yg dicairkan
1 sdb yis
1 sdt gula
1/2 sdt garam
1 cawan air panas
- Masuk semua bahan kecuali air panas. Gaul sampai jadi mcm serbuk roti
- Masukkan air panas, uli smpi tak lekat ditangan & doh gebu
- Bulat-bulatkan doh sebesar bola pingpong & rehatkan doh dlm 30min
- Leperkan doh. Goreng dlm minyak yang banyak & cukup panas. Api sederhana. Masa goreng curah minyak tanpa henti atas roti supaya roti kembung
Selamat mencuba ๐๐
๐ RESEPI MEE UDANG ENAK
Bahan-bahan :
mee kuning secukupnya
udang secukupnya
kepala udang(direbus utk jadikan stok)
#cili kering segenggam(ikut selera pedas masing2)
#bawang putih 3ulas
#halia sikit
#bawang merah 8 biji
#udang kering 1 mangkuk kecil.
#sebiji kentang
#2 biji keledek
hiasan :
Sawi
daun bawang
bawang goreng
telur
limau nipis
Cili hijau
Cara-cara:
rebus kepala udang,dptkan 1 mangkuk sederhana stok udang ketepikan.
rebus kentang dan keledek,blend halus dan ketepikan.
kisar semua bahan bertanda tumis hingga naik bau..masukkan stok udang..masak lagi hingga didih..
tambah garam ckit,gula ckit,gula melaka dan cukup rasa..masuk keledek n kentang blend td.tmbah air jika perlu.
dah didih baru masukkn udang dan siap.
Photos from Shahida FarizaKari kepala ikan. ๐
Kepala ikan mer
Santa
5ulas bwg mera
3 ulas bawang puti
Sedikit hali
Sedikit lengkua
Sedikit kunyit hidu
3sudu bsr cili boh /cilikerin
1 ulas asam kepin
1peket rempah kari ika
3tangkai daun kar
Tumbuk bwg merah, bwg putih, lengkuas, halia, kunyit, gaul dengan rempah n cili boh dgn sedikit a
Panaskan 3sudu bsr minyak, masukkan daun kar
Masukkan kesemua bahan rempah, asam keping, kacau sampai pecah minya
Masukkan santan, sampai menggelegak, sentiasa kacau supaya tak berketu
Masukkan ikan dan gula gara
Bila hampir masak baru letak kacang bendi (kalau suka
Peringatan : sentiasa kac
Bila hampir masak, kecikkan ap
Dlm 3 minit, kat sni la santan aka
Pecah minyak, warna pun akan j
Canti
Maaf atas kekurangan resepi, saya tukang masak amatu
Kredit Resepi : Zaleha Mamatrkdniau)mlkiiringgpsahhnah
RESEPI NASI AYAM SEDAP
.
Resepi ini adalah untuk sesuai untuk: 4 orang makan
.
BAHAN-BAHAN:
.
Bahan untuk ayam (direbus):
1 ekor ayam dipotong 8
2 ulas bawang putih, ditumbuk halus
2 cm halia, ditumbuk halus
1 kiub ayam
.
Bahan untuk ayam (diperap):
1 sudu besar kicap pekat
1 sudu besar sos tiram
1 cm halia, ditumbuk halus
2 ulas bawang putih, ditumbuk halus
1 sudu besar kicap cair
Sedikit madu untuk sapuan
.
Bahan untuk nasi:
3 cawan beras
4 cawan air rebusan ayam
2 sudu besar butter
1 cm halia ditumbuk halus
3 ulas bawang putih ditumbuk halus
Sedikit garam
2 bunga lawang*
4 buah pelaga*
1 kayu manis*
1 batang serai ketuk
2 helai daun pandan
Sedikit kunyit untuk warna dan aroma
.
Bahan untuk sos:
5 biji cili merah
3 ulas bawang putih
2 cm halia
1 sudu besar cuka
1 sudu teh garam
1 sudu teh gula
1/2 cawan air rebusan ayam
.
Bahan untuk sup:
Air rebusan ayam
1 biji bawang besar, dikisar
Rempah sup bunjut
Garam
Daun sup dan daun bawang yg dihiris
.
Bahan untuk kuah kicap:
Kuah kicap perapan ayam di atas
Kicap manis cap kipas udang
Sedikit garam
Air rebusan ayam
.
Cara Penyediaan – AYAM:
Bersihkan ayam, toskan air dan lumurkan dgn 2 ulas bawang putih dan halia yg diketuk.
Rebus ayam bersama 1 kiub ayam sehingga empuk.
Angkat ayam dan perap dengan bahan perap selama 1/2 jam (rujuk bahan perap untuk ayam)
Kemudian goreng dalam kepanasan api sederhana seketika, angkat dan sapukan dengan madu.
.
Cara untuk memasak nasi:
+ Basuh beras dan tos air.
+ Panaskan butter lalu tumiskan rempah tumis(*), daun pandan, serai, halia serta bawang putih hingga garing.
+ Masukkan beras dan masak seketika sehingga naik aroma dan bau. Masukkan air rebusan ayam, garam dan kunyit secukupnya. Masak nasi seperti biasa.
.
Cara untuk memasak sup:
+ Rebus air rebusan ayam bersama rempah sup bunjut, bawang besar, dan masukkan garam secukup rasa.
+ Taburkan dengan bawang goreng dan hirisan daun sup.
.
Cara untuk memasak sos:
+ Kisarkan semua bahan di atas (boleh juga dimasak sebentar untuk menaikkan aroma)
.
Cara untuk memasak kuah kicap:
Campurkan semua bahan untuk kicap dan masak seketika. Sejukkan sebelum dihidang.
.
TIPS:
Pastikan ayam tidak direbus terlalu lama kerana nanti apabila di rebus terlalu lama isi ayam akan mudah hancur ketika menggoreng.
Ada Yang Tersuka Ke...?
Sesiapa Ada Roti, Kita Nyicah Sama-Sama.
~ SUP TULANG SIMPLE ~
BAHAN :
● 1 peket rempah sup - kecil
● 1/2 kilo tulang kambing/ lembu/Ayam-
dipotong mengikut suka.
( sis guna tulang kambing )
● 10 biji bawang merah lebih kurang - blend
● 1 inci halia - blend
● 5 ulas bawang putih - blend
● 2 batang serai - diketuk
● 1 inci lengkuas - blend
● Garam
● 1 batang lobak merah - potong cara yang
disukai
● 2 biji kentang - potong cara tersendiri
● 1 ketul kiub ayam/lembu
● Air secukupnya
● Air asam jawa - agak ikut selera masing2
● Daun sup dan daun bawang untuk taburan/hiasan juga tomato ceri dan bawang goreng.
CARA :
1. Rebus tulang sehingga empuk.
2. Dikuali yang berlainan tumis bahan yang telah dikisar sehingha naik baunya.
3. Masukkan rempah sup. Tumis sehingga naik bau.
4. Setelah naik bau, masukkan ke dalam periuk rebusan tulang berserta kiub ayam/lembu
5. Masukkan pula ubi kentang dan lobak merah.
6. Masukkan pula garam dan air asam jawa.
7. Reneh sehingga sup menjadi pekat. SIAP!
~ SELAMAT MENCUBA ~
Credit : Angah IzanBukan orang dewasa je suka, budak2 pun suka tau, buat minum petang, kenyang sampai ke malam.
Bila teringin.. buat je lah.. nak cari org jual susah.. i buat mini, style roti canai, senang nak maka
Disebabkan roti boyan ni makanan asal my mom, so kita lawankan buat sambal pun ikut cara my mom gak, xde blender2 rempah.. campak2 siap. senang. cuma tang tumis lamakan. bagi pecah minyak 3 ke 4 kali pun xpe
Ada yg kenal makanan ni? Roti Boyan bersama Sambal Tumi
๐ฅ๐๐ฆ๐๐ฃ๐ ๐ฅ๐ข๐ง๐ ๐๐ข๐ฌ๐N
๐INT
Kentang direbus dan dilecek. Tambah hirisan bawang besar, daun sup, garam, telur, cili merah, serbuk lada hitam. Gaul sebati. Telur lebih sikit, intinya lecak2 bukan kental macam begedil. Lepas tu terpulang, kalau tak nak pedas, tak payah letak cili, extra pedas bubuh cili padi + cili merah, tak makan bawang tak payah bubuh bawang
๐KUL
Tepung, telur, mentega, garam, air suam. uli sebati. Bulat2kan macam roti canai. Tak payah perap, boleh terus giling. Cara asal, giling siap2 dua keping. Bubuh inti, letak lagi sekeping kulit tadi atas dia, keliling kelim karipap atau tekan dengan garfu. Nak mudah, buat macam saya tu ala roti canai, letak inti, lipat. Jangan padat intinya, bagi ruang bernafas, time goreng dia akan naik sebab ada telur. Jangan giling nipis sangat, nanti susah nak angkat sebab inti dia cair2 lecak.. Goreng minyak sikit ya macam nak goreng roti canai tu
๐ฅ๐ฒ๐๐ฒ๐ฝ๐ถ ๐ฆ๐ฎ๐บ๐ฏ๐ฎ๐น ๐ง๐๐บ๐ถ๐ ๐ ๐๐ฑ๐ฎ๐ต ๐ข๐ฟ๐ฎ๐ป๐ด ๐๐ผ๐๐ฎ๐ป ๐ฆ๐๐๐น๐ฒ ๐ ๐ ๐ ๐ผ
Bawang Besar (hiris nipis)
Bawang Putih (cincang)
Ikan Bilis & Udang Kering (tumbuk)
Sikit belacan (sy tak letak, alergic
Tumis ketiga-tiga2 bahan, masuk cili mesin, tumis sampai pecah minyak beberapa kali. Masukkan ikan bilis. Masuk garam, gula dan gula perang (gula perang ni saya tambah dari resepi mak, saya suka color dan rasa dia).. gula putih tu bubuh lebih sikit.. tak yah kacau, biaukan kejap sampai dia caramelize baru gaul2 lagi sampai berkilat. Dah kilat, tambah air asam jawa atau asam keping bersama sedikit kicap. Kacau sampai dia pecah minyak lagi. Masukkan hirisan bawang (potong kasau), gaul dlm seminit. Sia
Selamat mencuba. Doakan saya dikurniakan rezeki yang melimpah ruah, halal lagi berkat beserta dipermudahkan urusan jodoh saya.. amin..p.),,,๐บ.IT.I๐กs.r.n.
Resepi mee rebus utara/mee sup selatan
6 ulas bwg put
1 inci. Hali
( Dicincang
Lada hitam - tumbuk kasa
Lada sula
Minyak utk menumi
2 Kiub ayam knor
sedikit gul
Garam jika perlu (sbb kiub dh masin so rasa dulu sblm letak garam ya
Mee kuning ( dicelur
Dagin
Air rebusan dagin
Aya
Soton
Udan
Fishbal
Fishcak
Saw
Carro
Kobis bung
Lada merah + lada hijau (hiris
Daun sup + daun bw
Bawang goren
Car
Panaskan minyak tumis bahan yg dicincang
Dah naik bau masukkan air rebusan daging, dah mendidih masukkan ayam dan daging
Ayam dah masak, masukkan mee yg dh dicelur, udang, sotong, fishball,fishcake, kiub ayam
Masukkan sayur2an, perasakan dgn lada hitam, lada sulah, garam dan gula
Last tabur daun sup+ daun bawang & bwg goreng...siap!!
#mee kuning dicelur terlebih dahulu supaya bila masuk di dalam kuah mee x menyerap kuah
#Daging direbus dahulu sehingga empuk.. air rebusan digunakan semula y
Kredit : faizah sha
ipaya!....a:gg)atielggmgg))arshr)aih semula ya
Kredit : faizah sharipResepi Cucur Udang
2 1/2 cawan tepung tepung naik sendir
1 sudu besar tepung bera
1 biji telu
Semangkuk udang kecil- buang kepala, ekor & kulit udang semu
3 biji bawang besar holland- belah 2 dan hiris
Rm1 tauge
Secekak daun kucai- kerat2kan 2 inc
2 biji cili merah- potong keci
1/2 sudu kecil lada sula
Garam, gula & aj
Air sejuk peti ais untuk bancuh tepun
Cara
bancuh tepung2 dengan telur & air sejuk hingga adunan sepekat kita buat cekodok bilis.
kemudian masukkan semua bahan2 lain.. gaul sebati
panaskan minyak yg agak banyak dalam kuali kemudian goreng cucur seperti biasa sehingga keemasan
P/s: kalau nak tambah carrot pun boleh
Layan youtube santai2 jomm
Support youtube views thanks gaiss ๐๐๐ป
๐๐
https://youtu.be/4dbscHoB9F
════•❁๐ธ️๐ถ️๐ธ️❁•═══
Mehh layan๐๐ค๐๐ป
https://youtu.be/NqcmESU03
Sos pencic
5 senduk cili ble
7 ulas bawang putih- tumbuk halu
Gula pasir @ gula melaka secukup manis yg anda suk
Garam secukup ras
2 sudu besar Cuk
3 sudu besar Sos cil
1 sudu besar Sos tomat
3 cawan ai
Car
Masukkan semua bahan masak sampai pekat.. api jgn kuat ye sbb ia mudah meruap.. api kecil je.. biarkan ia masak sampai betul2 pekat yg anda mahu.. jgn lupa rasa..a:roiaaasndahQI═Y๐๐.......2:gihlih2arsi-
Resepi Karipap Pusing Rangup
Doh A (Minyak)
1 1/2 cawan tepung gandum
2 sudu besar tepung jagung
2 sudu besar shortening
2 sudu besar marjerin/butter
1 sudu besar minyak masak
Uli sebati dan perap dlm peti ais 15 minit
Doh B (tepung)
2 cawan tepung gandum
2 sudu besar tepung beras
2 sudu besar tepung jagung
1/4 cawan minyak masak yang dipanaskan
1 cawan air sejuk dr peti ais atau air biasa tambah ais
1 sudu kecil garam
dan sedikit gula
Uli sebati dan perap dlm peti ais selama 15 minit
cara-cara
1. Bahagikan Doh A kepada 6 bahagian dan Doh B pada 6 bahagian juga (nak buat 4 set pun blh)
2. Bulat Bulatkan doh seperti dalam gambar
3. Ambil Doh minyak (A) letak diatas Doh Tepung (B) yg telah dileperkan seperti gambar .Tutup adunan dan bulatkan doh tersebut
4. bulatkan kesemua doh. Dan biarkan selama 10 minit.
5. Boleh rujuk Video supaya lebih jelas. Leperkan/Gelekkan adunan memanjang dan renjis atau sapu dengan sedikit air tujuan utk gam. Gulung kembali doh tadi
6. Setelah di gulung leperkan / gelek kembali adunan dan sapu dgn sedikit air pada permukaan adunan dan gulung kembali
7. Potong adunan kepada 6 atau 7 bahagian
8. Ambil 1 keping adunan dan leperkan (video) . Taruk inti dan kelim tepi karipap.
Kredit: tahrunisah jali
RESEPI DAGING BLACKPEPPER
½ kilo daging
5 ulas bawang putih - tumbuk halus
4 biji bawang merah - tumbuk halus
2 inci halia - tumbuk halus
2 sudu besar sos tiram
2 sudu besar kicap manis
sedikit serbuk lada hitam
Bahan-bahan lain
2 sudu kecil serbuk black pepper
Kicap secukupnya
1 sudu besar tepung jagung
Sedikit air
1 biji tomato
sedikit capsicum hijau
2 biji cili merah
1 biji bawang holland
Daun ketumbar untuk hiasandhuorgarn:msmsssng
Daging kambing masak pasamah
Respi cara arwah tok buat
Bah
Kambing 2 kilo
Gempah daging cap babas
Cili kering 10 tangkai
Bawang besaq 5 biji
Bawang kecik 10 biji
Bawang putih 1 labu
Halia 1 inci cikit
Kas2 serbuk(1 sudu
Gula melaka
Kerisik
Daun sup
Bawang bulat
Cara memasak
Goreng ke semua bahan2 yang wan tanda*sampai kuning, dah goreng bgi sejuk baru blder bahan2 i
Kemudian ambik bahan2 yang blder 2 tuang dlm kuali dn masuk kan qempah dn kambing masak bgi naik wangi dlm masa 20 min
Bila dah naik minyak n wangi..masuk kan kerisik,gula melaka,garam n air 1 cawan cikit,masak dlm 5 minit masukan daun sup n bawang bulat dalam 3 minit dah boleh makana.
kredit: zakuan larisn.itnia2tpka)*****soant❤
No comments:
Post a Comment