Lama sungguh tak makan mi kuah resepi abah.
Ingat masa kecik-kecik dulu, bila tahu abah nak buat mi kuah, seronok sangat, masing-masing tak sabar, bukan senang abah nak beraksi di dapur. Mi kuah ni memang signature abah.
Updated sebab ramai yang nak resepi 😊
Bahan2:
Daging & ayam potong kecil & nipis
Bawang putih 5@6 ulas
Sawi
Tomato
Cili padi (kalau suka pedas)
Telur 3 biji
Mi kuning 2 pax kecil/1 pax besar
2 sudu sos cili
2 sudu sos tomato
1 sudu kicap manis
Gula & garam secukup rasa
Limau nipis (opsyenal)
4. Masukkan air rebusan daging & ayam
5. Masukkan sos cili, sos tomato & kicap. Perasakan dengan gula & garam.
6. Apabila kuah menggelegak, pecahkan telur.
Jangan kacau kuat/kerap sbb takut telur pecah berderai dalam kuah. Biarkan berketul-ketul.
7. Agak-agak telur dah masak, masukkan mi kuning, sayur sawi & tomato. Perah asam limau sikit (opsyenal). Kacau sebati.
8. Siap & hidang 😊
kredit: aeyln azlan
#resepimudah
#resepisimple
#koleksiresepi
#resepiharian
RESEPI MEE JAWA🍜🍝
Resepi:
~1 kg daging...rebus hiris nipis..
~2 kg keledek...rebus..blend
~200 gm..udang kering *
~100 gm..udang pepai @ geragau kering..*
~2 labu bawang besar*
~10 ulas bawang putih*
~2 btg serai...hiris nipis*
~1 inci halia*
* semua blend
~2 senduk nasi cili blend..
~1 senduk nasi rempah kari..
~Gula melaka 2 ketul..
~Garam
~Minyak tuk menumis
.
Caranya:
1. Tumis bhn yg dah di blend...
2. Tambah cili blend..
3..Buh serbuk kari dg....biar hgg naik minyak..
4. Buh dg yg dah rebus...gaul bg mesra...dgn rempah dan cili..
5. Buh air rebusan dg..
6. Cincang gula melaka buh dlm
7.blend keledek rebus tuang dlm piuk hgg hbs..
8. Tambah garam..
Biar didih hgga minyak naik...siap
Hidang bersama:
Mee kuning
Tahu goreng
Taugeh x yah celur
Telor rebus
Daun bawang
Cili hijau
Bawang goreng
Kredit : Faridah Hanim
RESEPI GULAI KAMBING
*Tengok sini 👉🏻
Bahan-bahan dan Cara-cara :
(500g daging kambing)
1.Tumis 1 sudu kecil campuran halba campur. (Cikgu lupa orang panggil apa. Ada jual dekat kedai)Diikuti dengan setangkai daun kari.
2.Kemudian masukkan bahan kisar di bawah sehingga wangi :
1 1/2 biji bawang merah saiz bola ping pong.
1 ulas kecil bawang putih
1 hiris nipis bulat serai
1 hiris nipis halia
1/2 hiris nipis lengkuas
3.Seterusnya, masukkan 3 sudu besar rempah kari + 1 sudu kecil serbuk cili Baba’s.
Tumis sehingga garing.
4.Tuang segelas air. Masukkan perasa peringkat pertama.
1/2 relung nisse@ 1/2 sudu besar gula melaka
1/2 sudu kecil garam
1/2 sudu kecil gula
secubit dua serbuk perasa
5.Biarkan bahan tumis pecah minyak dalam api perlahan kira-kira 5-8 minit. Boleh tutup periuk. Kacau sesekali.
6.Barulah masukkan daging kambing.
7.Selepas daging mula empuk kira-kira satu jam, masukkan 1 senduk santan, diikuti satu cawan air. Kacau.
8.Tambah perasa peringkat kedua.
Garam, gula ikut citarasa sendiri.
9.Biarkan lagi kuah gulai mendidih dalam api perlahan. Masa kira-kira 6-8 minit sebelum ditutup apinya. Kacau sesekali.Siappp..
10.Padankan dengan ayam goreng.Perghh sedapnya sampai ke bintang.
11.Selamat mencuba.
Credit : Afy Al haibibi
RESEPI PAPRIK CAMPUR
Bahan-bahan
Ayam ptg kecik
Kobis bunga lobak merah kcg pjg ptg ikut suk
Sebiji bwg putih bwg merah n 3@4 biji cili api hiri
Sebiji bwg Holland ptg
Sesudu cili kerin
Daun limau purut kena adebaru rasa papriknye.. sori tertinggal pla
Garam sos tiram 1/2 sudu t.jagung n perasa ikut suk
Cara-cara
1.Tumis ayam tadi letak air skit agak2 kecut angkat dgn air rebusanny
2.Tumis cili kering sehingga naik ba
3.Mskkan bwg merah bwg putih cili api kacau rat
4.Mskkan ayam dgn air rebusan.. sy wat berkua ye sebab anak2 suke.. letak kicap skit sos tiram garam n perasa ikut suke.. t.jagung tadi bancuh dgn air skit utk pekatkan kuahny
5.Pastu mskkan sayur tadi dgn bwg Holland tutup sekejap.
6.Siappp
p.eaue :ekg8se2 :ejap..
6.Siapppp
RESEPI APAM BALIK
▪ 2 cwn tpg gandum
▪ 1sdt baking powder
▪ 1/2 sdt soda bikarbonat
▪ 1 sdt yis
▪ 1/4 cwn gula
▪ 1 biji telur
▪ 1 1/4 cwn air @ susu segar
▪ 2 sdu B marjerin dicairkan
▪ sedikit garam
▪ Sedikit esen vanila
▪ Sedikit pewarna kuning
INTI
▪ Kacang tanah - goreng tanpa minyak-buang kulit & blend kasar
▪ Jagung dalam tin
▪ Gula
▪ Sedikit butter
Cara2:
* Masukkan telur, gula dan air ke dalam blender dan kisar hingga berbuih dan gula hancur.
* Masukkan kesemua bahan2 lain kisar hingga adunan halus
* Rehatkan adunan dalam 1 jam
* Panaskan non stick pan. Sapu sedikit marjerin. Guna api kecil sahaja.
* Tuang adunan dan ratakan. Bila adunan nampak berlubang kecil, tabur gula, kacang & jagung. Letak sedikit butter yang dipotong kecil.
* Bila permukaan apam dah berwarna kecoklatan, lipat 2, angkat & sapu permukaan apam dengan marjerin.
Kredit: Rahmah Rosmin
No comments:
Post a Comment