Remopeyek Rangup
Malaysia DatelineMenu
Cuba resipi ‘simple’ rempeyek ranggup ni, boleh tambah kacang dan ikan bilis ikut suka!
Oleh MAISARAH AISYA
22/01/2024
Kalau beli di pasaran, ada yang nipis dan tebal, kadang isi terlalu sikit tapi kalau buat sendiri dekat rumah boleh campak banyak mana sekalipun.
Tambahan pula ia tidaklah sukar untuk dibuat cuma perlukan kerajinan, kalau nak jimat duit boleh cuba resipi ini.
Resipi ini dikongsikan Ct Suryati dan dimuat naik di Facebook Auni Page.
Resipi rempeyek ranggup
Bahan-bahan:
1 kg tepung beras
5 cawan air
2 cawan santan pekat
1/2 sudu kecil kapur makan (supaya rangup crunchy)
1 biji telur
8 ulas bawang putih (naikkan rasa lemak)
Garam secukup rasa
3 sudu besar jintan manis**
3 sudu besar jintan kasar**
3 sudu besar ketumbar biji**
Cara-cara:
Kisar kering bahan bertanda **. Nak guna lebih pun boleh.
Bancuh semua bahan diatas bersama bahan kisar.
Air kena pandai agak, buat sukatan 5 cawan dulu, tengok macam pekat baru tambah sikit-sikit, jangan terlalu cair dan jangan terlalu pekat.
Goreng seketul dua dulu selepas bancuh untuk tengok struktur kuih. Kalau tebal, boleh tambah sikit air.
Kalau terlalu nipis, boleh tambah sikit tepung. Kalau nipis sangat, kacang dan bilis tu susah nak lekat. Kena rajin eksperimen sikit sampai dapat adunan yang terbaik.
Selepas dapat struktur yang sempurna, boleh goreng macam biasa. Guna acuan yang direndam dalam kuali bersama minyak yang betul-betul panas.
Rempeyek yang okey, masa goreng tu ia akan tertanggal dengan sendirinya serta strukturnya tak tebal dan tak nipis sangat.
Sebelum goreng jangan lupa tabur kacang dan ikan bilis banyak-banyak. Bilis dan kacang kena jemur dulu supaya kekal rangup bila dah digoreng.
Nota: Untuk mendapatkan rempeyek yang rangup, kena masukkan sedikit kapur makan. Dan sentiasa kacau adunan sebelum menggoreng. Insyaallah
Resepi Nasi Ayam Superb
Kalau dapat sepinggan nasi ayam cmni,ampa suka dak? Kaih mai pakat tgk resepi🤗
1. Resepi Nasi Ayam
Tumiskan sedikit ketulan lemak ayam bersama butter....Masukkan halia,bawang merah,bawang putih,serai dan daun pandan sampai naik bau, masukkan beras basmathi yang telah dibasuh dan ditoskan. Goreng seketika sehingga naik bau.
Masukkan beras tadi dalam periuk nasi. Tambahkan air mengikut sukatan yang betul.
Masak seperti biasa.
2. Resepi Ayam
Sekor ayam direbus bersama halia dan sedikit garam sehingga masak.....toskn..lumur kicap manis,kicap masin dan sos tiram....keringkn seketika sblm digoreng dalam minyak yg byk...
( saya buat sekor ayam klo ampa2 nk potong kecik2 pun boleh...tp tekstur ayam lagi lembut dan sedap klo grg sekor2)
3.Sup
Tumis bawang merah,bawang putih dan halia....kemudian masukkn air rebusan ayam td....tambah bebola kalo suka...letak perasa ikut tekak masing2..
4.Sambal Cili
6 bji cili merah
10 bji cili api
2 ulas bawang putih
2 tangkai akar ketumbar
6 sudu gula
Garam
3 bji limau kasturi ( potong dua buang biji )
1 biji air limau nipis
Kisar halus kesemua bahan ( xperlu dimasak ye )
4. Sambal Halia
Tumbuk sedikit halia bersama kiub pati ayam....panaskn sedikit minyak bijan dan masak halia yg ditumbuk td seketika...
( klo xde minyak bijan,minyak biasa pun boleh )
SELAMAT MENCUBA SEMUA🥰
Krdit resepi: Nur Hidayah
ROTI CANAI
Roti canai homemade. Buat sendiri je lepas tu boleh makan bila2
1/2 kg tepung gandum (saya guna cap ros)
1biji telur
2 sudu majerin
1sudu kecil garam(larutkan dalam air)
1/2 cawan air sejuk peti ais
2 sudu susu pekat *tepung+majerin+susu jadikan serbuk roti
*masukan air garam+telur
*masukan air sikit2 sampai doh tak melekat kat tgn
*bulat2 kan rendam dgn minyak(2 jam@lebih)
*canaikan jd mcm dlm gambar
*sedia utk di goreng😉
tqvm empunya resepi🥰
Ramai x peminat pulut kacau a.k.a wajik ni?
RESEPI WAJIK TURUN TEMURUN (PULUT KACAU )
BAHAN - BAHAN
1kg beras pulut
1kg gula merah
2 cawan gula putih
Santan secukup lemak
(selalu saya buat sukatan 1kg pulut, santan dalam 1/2kg lebih sikit)
Daun pandan
Cara-cara
👉🏻Beras pulut direndam 4-5jam
Dan kukus spt biasa kemudian sejukkan
👉🏻Masak gula merah dan tapis dahulu
👉🏻kemudian masukkan gula putih
👉🏻 Masukkan santan & daun pandan
Masak sehingga agak-agak nak pekat (jgn pekat sgt) dan masukkan pulut yg dikukus asing tadi
👉🏻 Kemudian kacau lagi sehingga agak2 pekat likat
(mcm meletop2 gitu 😆)
Jgn terlalu pekat atau terlalu lembik
Tutup api dan masukkan dalam bekas
Siap!
.
Kredit resepi ini kpd Fyza Eky
PULUT KACAU TRADISI
════•❁🌸⚘🌼❁•════
✅1 kg beras pulut rendam 4 jam
✅1 kg gula merah @ gula melaka.. anggaran 2 ketul
✅2 cwn gula pasir (blh kurangkn jika tksuka manis)
✅kelapa sebiji besar kecil 2 biji (perah jadikn 5 cwn)
✅daun pandan.
✅garam secukup rasa.
caranya
kukus pulut sehingga masak.
1)masukkn santan pekat anggaran 5 cawan.
2)masukkn gula merah/gula pasir yg dh bancuh dan tapis
3)masukkn daun pandan dan garam.. masak sehingga pekat dn agak likat.. masuk kn pulut dan kacau sehingga dia betul2 mesra dn likat semula
Siap utk dihidang
Kredit:
Foto rosalinda
Resepi by mak teh shima
*Mee kuah tulang keledek merah..*👩🍳
bahan2nya:
Tulang dan daging rebus
Keledek merah
*Blend bawang besar
*Bawang putih
*Halia
*Cili kering
Serbuk sup adabi dua sudu
Serbuk perasa sikit
Sos cili
Sos tomato
Garam
Gula
Susu pekat manis
Semua bahan bertanda * ni tumis smp pecah minyak..masuk perencah sup, letak kulit kayu manis sebatang cukup dan bunga lawang dlm 3 kuntum.. then tuang masuk dlm rebusan daging td..
Ubi keledek merah dlm 3 biji rebus dan blend pastu masuk dlm periuk
Masuk pula segala sos td.. mama agak2 je
Perasakan dengan garam gula dan susu pekat manis ( ikut rasa masing2 ea..😁)
Dah siap ble la taburkan
hirisan daging
Telur rebus
Tauhu goreng
Sawi celur
Daun bawang/ sup
Taugeh
Cili potong
Bawang goreng
Selamat mencoba..!😁😁
kredit: finaz rizal
Mee kuah,terliurnya tengok kannn . Jom SAVE resepi ni siap-siap, nanti boleh buat.
Sedapnyaaa😍
Bahan-bahan MeeKuah:
1- Mee kuning
2- Daging rebus
3- Sawi.
4- Tauge.
5- Daun sup.
6- Sos cili.
7- Kicap.
8- Sedikit gula.
9- Sedikit serbuk perisa
10- Telur.
Bahan Untuk diBlend .
1- Cabai kering.
2- Bawang besar.
3-Bawang putih.
Caranya:
1- Tumis bahan blend lepas tu tuang daging tambah air daging sikit.
2- Lepas tu tuang sos cili, kicap, gula, serbok perisa.
3- Tunggu sampai mendidih pecah telur dlm kuah.
Biar dia masak sekejap dah boleh letak mee, sawi, tauge dan daun sup.
4- Dah mendidih dah boleh tuang dlm mangkuk.
5- Siap untuk dimakan.😂
Resepi dari sis Masni Bahari mahn.
Selamat mencuba 🤭
Kredit, Anie Daud
Resepi Kari kambing
Kambing 1kg direbus sampai empuk dgn serbuk kunyit .halia n garlic yg ditumbuk dgn batu lesung..baru sedap..jgn malas pakai blender yek..😃😃.
Tumisan
Kayu manis 2
Bunga cengkih 5
Bunga lawang 2
Pelaga 5
Jintan manis 1sdb
Daun kari
Cili kering 10tangkai dipotong
Bawang 4labu dihiris mayang
Tomato ceri 15biji..
Tumiskan semua bahan diatas sampai layu n then masukan daging kambing da telah direbus n letak air 1cawan stok kambing...n masukan serbuk ketumbar 1sdb,serbuk cili kering 2sdb, dan serbuk kari ayam 3sdb....biar mendidih n kering sampai jadi pekat..n masukan garam n aji ..n daun ketumbar siap
Kredit Resepi : rani ganga via mahn
RRSEPI LONTONG
Kuah Lontong
Bahan A [blend]
* Bawang merah 7 ulas
* Serai 2 batang
* Lengkuas (hiris nipis)
* Halia (hiris nipis)
* Udang kering 2sb
* Ikan bilis segenggam
* Buah keras 1 biji
* Kunyit hidup besar ibu jari
Bahan B
* udang segar
* kobis
* kacang panjang
* carrot
* kentang
* soohun & fucuk
* bahan perasa
* santan kotak
Cara-cara:
1. Blend hancur bahan A
2. Kemudian satukan dalam periuk bersama santan & air
3. Didihkan dan masuk sayuran yang keras dahulu seperti kentang & carrot
4. Perasakan dan masukkan baki sayuran yang lain bersama udang. Dah agak lembut sayur tu boleh tutup api
SAMBAL BILID
Bahan-bahan:
* bawang besar 3 biji
* bwg besar 1 biji (dimayang)
* cili kering kisar 3 senduk nasi
* daun pandan
* ikan bilis 2 genggam
* air asam jawa
* garam dan gula
Cara-cara:
1. Panaskan minyak dan tumis bawang yang dah siap blend dan mayang bersama daun pandan
2. Bila warna agak kekuningan, masukkan cili blend, gula dan air asam
3. Tumis sampai bertukar warna
4. Masukkan ikan bilis dan perasakan dengan garam dan gula
Bahan Lain
* nasi impit
* telur rebus
Kredit: Fatimah Saari
RESEPI MEE BANDUNG
Pes Mee Bandung
(Pes ni boleh frozenkan, tahan lama)
Lada kering/Cili Boh 1 blender
Bwg putih (10 ulas)
Bawang besar (4 ke 5 biji)
2 blender penuh udang geragau (rendam dulu)
Siap blender sema, tuang dlm periuk or kuali masak api kecil sampai air kering utk jdkan pes
Pes ni bole buat pes mee goreng
Goreng kacang tanah & blender kering + biskut lemak utk pekatkan kuah
Rebus daging utk dptkn air rebusan..ni yg buat sdp mee bandung tu..
Cara:
Tumis sambal td (2 sudu besar utk sorg makan)
Masukkan air rebusan daging, agak2 dlm 2 senduk besar (utk sorg mkn), pecahkan telur.
Dah mendidih masukkan kacang, udang, sotong rendam dan daging
Masukkan mee, masukkan sawi & tomato & perasakan
Siap utk d hidangkan..
Credit recipe & pix to Yusreena Said Yusz
6 TIPs MEREBUS JAGUNG:
1. Jangan tambah garam semasa merebus jagung. ia akan keraskan isi jagung anda. Selepas masak baru taburkan sedikit garam halus.
2. Semasa rebus jagung tambah sedikit gula dalam air rebusan jagung untuk rasa yang sedap.
3. Jagung segar yang dibeli jangan biarkan diluar, ia akan kehilangan kemanisan semula jadi. Kalau jagung segar, terus simpan di peti sejuk. Jagung segar masih kehijaun kulitnya.
4. Cara rebus jagung , biarkan air mendidih dan masukkan jagung yang telah kupas, bila air mendidih semula, kecilkan api dapur dan rebus dlm keadaan reneh (simmering) dalam 5-10 minit sudah mencukupi.
5. Selepas jagung masak, boleh sapukan butter dan taburkan sedikit garam dan sedikit serbuk lada putih.
6. Kalau anda ada tanam jagung, petik jagung waktu pagi dan kalau ingin simpan biar simpan di peti sejuk
Kredit: owner resepi
PAU GEBU
Ada lagi ke yg nak resepi pau paling ringkas terlajak gebu saya ni.. Nah saya bagi resepi.. 😊
🌷🌷🌷
3 cwn tpg gndum
1 1/2 sdu kcl mauripan
1 sdu kcl baking powder
2 sdu bsr myk mask
1sdu bsr gula
Gaul smua di atas
Bru masuk air...
Uli jdi doh.. Uli lama sikit.. Tu yg buat dia gebu tu
Buat bulat2 bg abih.. Letak inti.. Peram 1 jam.. Kukus 7 ke 8 mnt
Kredit: Rozita Ramli
#resepimudah
#resepisimple
#koleksiresepi
#resepiharian
MEE REBUS
Bahan - Bahan
1 Paket mee kuning
1/2 kg daging
Sedikit Tauhu
Telur ( direbus )
Tauge ( dicelur )
Sawi
Cili hijau ( hiris halus )
Bahan - Bahan Kuah
1/2kg keledek ( direbus & dikisar )
6 biji kentang ( direbus & dikisar )
4 biji bawang besar ( dikisar )
4 ulas bawang putih (dikisar )
5 sudu makan serbuk kari
20g udang kering ( rendam & kisar )
1 sudu kecil serbuk kunyit
Garam & Gula secukup rasa
Cara Membuat:
1. Rebus daging sehingga empuk. Ketepikan dan potong daging mengikut selera. Simpan air rebusan daging
2. rebus kentang & keledek. Kisar atau lenyek sehingga halus. ketepikan.
3. Panaskan minyak dalam periuk
4. Tumis bawang, dan masukkan rempah kari dan serbuk kunyit. Masak sampai pecah minyak
5. Masukkan campuran kentang & keledek.
6. Gaul sekata, dan tuangkan air rebusan daging tadi.
7. Sedia dihidang bersama mee & sayur yang dicelur, tauhu & telur rebus
7. Masukkan gula & garam secukup rasa
tqvm empunya resepi🥰
ROTI CANAI
Roti canai homemade. Buat sendiri je lepas tu boleh makan bila2
1/2 kg tepung gandum (saya guna cap ros)
1biji telur
2 sudu majerin
1sudu kecil garam(larutkan dalam air)
1/2 cawan air sejuk peti ais
2 sudu susu pekat *tepung+majerin+susu jadikan serbuk roti
*masukan air garam+telur
*masukan air sikit2 sampai doh tak melekat kat tgn
*bulat2 kan rendam dgn minyak(2 jam@lebih)
*canaikan jd mcm dlm gambar
*sedia utk di goreng😉
tqvm empunya resepi🥰
Rupanya 4 Jenis Tepung Beras Ini Berbeza ‘Fungsi’. Jangan Salah Guna, Nanti Kuih Tak Menjadi!
Untuk pengetahuan anda, ada banyak jenis tepung beras yang dijual di pasaraya dan setiap satu itu berbeza kegunaannya mengikut jenis makanan yang mahu dibuat.
Pasti ramai juga yang tidak perasan, ada 3 tepung beras yang berlambangkan gajah dan satu tepung beras cap teratai. Kalau salah guna tepung untuk buat kuih atau masakan lain, nanti hasinya tidak akan menjadi.
Kalau nak tahu perbezaan diantara 4 tepung beras tersebut dan apa fungsinya, jom ikuti perkongsian di bawah sehingga habis.
BEZA 4 JENIS TEPUNG BERAS WAJIB TAHU
1. TEPUNG BERAS CAP 1 GAJAH
Sangat sesuai untuk menggoreng seperti untuk membuat adunan untuk pisang goreng, keledek, keladi, cempedak, adunan gorengan ikan, goreng mamak, goreng berempah. Tepung ini sangat rangup dan sesuai juga untuk membuat rempeyek dan tumpi kacang hijau atau dal.
2. TEPUNG BERAS CAP 3 GAJAH
Sangat sesuai untuk membuat kuih-kuih tradisional seperti kuih koci, apam beras eno dan pelbagai jenis kuih lagi. Tepung jenis ini akan menghasilkan kuih yang lembut dan berkilat.
3. TEPUNG BERAS CAP 5 GAJAH
Tepung beras cap gajah 5 ini pula sesuai untuk membuat mee laksa dan pelbagai jenis mee kerana tepung beras jenis ini lebih kental.
4. TEPUNG BERAS CAP TERATAI
Tepung beras cap teratai ini sangat sesuai untuk membuat rempeyek dan apam. Jika digunakan untuk membuat apam rasa tepungnya akan kurang. Jika buat rempeyek dan tumpi, hasilnya akan menjadi sangat rangup.
Harga pun berbeza ya!
TEPUNG BERAS CAP 1 GAJAH - https://shope.ee/2q5mZtRNfG
TEPUNG BERAS CAP 3 GAJAH - https://shope.ee/4fXQlJsf7A
TEPUNG BERAS CAP 5 GAJAH - https://shope.ee/5Kn7Yg8cGn
TEPUNG BERAS CAP TERATAI - https://shope.ee/5AThMQUAuP
Credit : Ruhana
Roti canai homemade. Buat sendiri je lepas tu boleh makan bila2
1/2 kg tepung gandum (saya guna cap ros)
1biji telur
2 sudu majerin
1sudu kecil garam(larutkan dalam air)
1/2 cawan air sejuk peti ais
2 sudu susu pekat *tepung+majerin+susu jadikan serbuk roti
*masukan air garam+telur
*masukan air sikit2 sampai doh tak melekat kat tgn
*bulat2 kan rendam dgn minyak(2 jam@lebih)
*canaikan jd mcm dlm gambar
*sedia utk di goreng😉
tqvm empunya resepi🥰
No comments:
Post a Comment