KUAH ROJAK PEKAT LIKAT MEMIKAT πππ
Bahan2...
π segenggam cili kering(dipotong dan dibuang bijinya dan dibasuh bersih dan direndam sekejap ngan air panas yea dalam 5mnit je pas tu toskan)
π Belacan(cikpooja guna belacan melaka dan cikpooja guna separuh dr dalam pic dibawah ye..rujuk pic)
π 1cwn gula merah(bukan gula perang yea..)
π 3cwn gula pasir
π 1/2cwn kicap(kicap yg dok makan ngan nasi tu)
π 5sb sos cili
π 3sb tepung jagung(dibancuh dgn 1/2cwn air)
π 2sb garam(bleh boh ckit2 kalau takut masin)
π 2sb bijan
π Segenggam kacang tanah digoreng tanpa minyak dan diblande kasar
Cara2 masaknya....
π cili + belacan +secwn air diblande smpai halus(masukkan lam kuali)
π Gula merah dibancuh dgn secawan air dan ditapis(masukkan lam kuali)
π Masukkan gula pasir
π Masukkan kicap dan sos cili
π Masak dulu semua bahan2 td smpai mendidih...jaga2 sbb dia cepat meruap ..kang melimpah banjir plak dapo kome...selalu kacau2 kuah tu yea...
π Bila kuah dah mendidih... masukkan garam secukupnya.. supaya balance rasa dia...
π Pas tu masukkan air bancuhan tepung jagung td... kacau2 sebati...
πTime nih mmg kene kacau selalu guna api slow yea.....
π Masak smpai kuahnya agak pekat...
π Barulah masukkan 2sb bijan dan 2sb kacang tanah yg di blande....kacang blande yg lebih tu bila time nak makan..baru ditabur lagi atas rojak na...
π Masak lagi smpai pekat hitam memikat...
Siap sudahhhh π...
Sekian ..
Kredit : cik pooja
Resep peyek kacang tanah
1 sdt ketumbar
4 siung bawang putih
1 ruas kencur
1 sdt garam
1 sdt kaldu ayam
20 sdm tepung beras (200 gr)
3 sdm tepung tapioka (30 gr)
Santan bubuk/instan
250 ml Air
150 gr kacang tanah
Daun jeruk secukupnya
SUP TULANG MERAH.
BAHAN : -
1kg gearbox
1kg daging
1 mangkuk Cili kering (kisar)
2 sudu tepung jagung (bancuh air)
3sdb Sos cili
1 tin kecil tomato puree
3sdb Sos Tiram
Lobak Merah dipotong panjang
Kentang dibelah 4
1 tin Kacang Peas
ketumbar,Jintan manis, lada hitam, kulit kayu manis. Bunga cengkih, buah pelaga, bunga lawang (kisar halus) @ ambil isi dalam sup bunjut jea senang.
Bunga Lawang/ kayu Manis (yg ni tak perlu hancurkan.
3 labu Bawang merah besar /5ulas bawang putih/ Halia (kisar)
Serai (ketuk)
Sup bunjut (3 bunjut)
Kiub pati lembu @ ayam @ ikan bilis
garam secukup rasa
CARA-CARA :-
Rebus daging/gearbox bersama halia hiris/ serai sampai dagingnya empuk. Dah lembut ketepikan .
Panaskan minyak tumis bahan kisar bawang Putih/merah/ halia, serbuk jintan(bahan kisar halus tadi).Bila pecah minyak, masukkan rempah 4 sekawan. Seterusnya masukkn tomato puree, gaul sebati masukkan cili kisar, Masukkan sos tiram/sos cili. Masak sampai betul2 pecah minyak dan aroma tumisan dia membangkit selera.
Selesai menumis, masukkan kentang dan lobak merah .masak sampai dia empuk dan seterusnya masukkan air rebusan daging, beserta daging dan gearbox masak sehingga mendidih, last sekali masukkan tepung jagung dan garam secukup rasa.bila dah cukup rasa baru masukkn kacang peas dan gaul rata.siap! Boleh dimakan bersama nasi atau roti perancis.
Selamat mencuba! π
Kredit Asal Tengku RosElyza Raja Muhammad
Tadi anak bongsu aku minta nak makan mee goreng.
Fuhh benda mudah, aku memang suka. So aku buat Mee Goreng Telur Pecah Last.
Yer ada resipi pecah telur dulu baru masuk mee okeh. Aku suka pecah telur last sekali.
Bahan-bahan:
200gm mee kuning, cuci dan toskan.
3 ulas bawang putih cincang halus.
1 ketul isi ayam/fishball potong dadu
1 genggam taugeh jika suka
1 pokok sayur sawi jika suka
2-3 sudu cili kisar
3 sudu kicap pekat manis
1 sudu sos tiram
1 sudu sos cili
1 sudu sos tomato
2 biji telur
Sedikit daun bawang dan sup untuk hiasan.
Cara nak buat:
1. Tumiskan bawang dan masukkan ayam/fishball/fishcake or whatever you like dan biar masak.
2. Pastu masukkan cili kisar. Kacau sampai cili masak dan masukkan kicap dan segala sos tadi, biar didih dan masukkan mee lalu kacau sebati.
3. Pastu masukkan taugeh dan sayur jika mahu, kacau sampai sayur layu dan pecahkan telur dan kacau sebati.
Siap.
Boleh hidang dengan hirisan daun bawang dan daun sup serta telur mata untuk lebih umphhh.
#superdaddy
Terima Kasih Empunya RESEPI WAJIK TURUN TEMURUN (PULUT KACAU ) boleh kita try buat nmpak sedappp sgt❤️
BAHAN - BAHAN
1 kg beras pulut
1 kg gula merah
2 cawan gula putih
Santan secukup lemak
(selalu saya buat sukatan 1kg pulut, santan dalam 1/2 kg lebih sikit)
Daun pandan
Cara-cara πBeras pulut direndam 4-5jam
Dan kukus spt biasa kemudian sejukkan
πMasak gula merah dan tapis dahulu
πKemudian masukkan gula putih
πMasukkan santan & daun pandan
Masak sehingga agak-agak nak pekat (jgn pekat sgt) dan masukkan pulut yg dikukus asing tadi
πKemudian kacau lagi sehingga agak2 pekat likat
(mcm meletop2 gitu π) Jgn terlalu pekat atau terlalu lembik
Tutup api dan masukkan dalam bekas
Resepi Char Kuew Teow Sedap
Bahan -Bahan :
sebungkus kue teow
tauge
daun kucai
udang
bawang putih
5 titik minyak bijan
telur 2 biji
cili mesin (ikut kepedasan yg diingini, saya buat tak pedas sgt dlm 3 sudu je...)
kicap pedas manis sesudu
kicap manis (ikut rasa)
sos char kuey teow dlm 2-3 sudu
Cara Memasak :
1) pecahkan telur dan buat mcm scramble egg tu..then keluarkan
2) goreng udang sebentar dan keluarkan
3) titik bawang putih dlm minyak yg sama, tumis hingga naik bau, kemudian masukkan cili mesin...tumis hingga garing, masukkan sedikit air mengikut keperluan.
4)masukkan kicap pekat manis, kicap manis, sos char kuey teow, didihkan sebentar.
5) masukkan kue teow, kacau sebentar dan masukkan udang dan telur, kacau sebati masukkan daun kucai. Titikan minyak bijan sedikit...Perisakan masakan. Kalau rasa tawar, blh tambah kicap atau garam (saya tak letak garam)...last sekalu masukkan tauge, dan tutup api. Kacau. Sekian..
Kredit : Nanny Amm
RESEPI NASI BRIYANI SIMPLE ( anggaran 4-6 org makan)
Bahan2:
3cwn beras basmathi, rendam 1/2 jam dan sejatkan
1 sudu besar minyak sapi
2 sudu besar marjerin planta ( atau apa2 marjerin pun boleh)
1/2tin susu cair
1 biji bawang besar, dimayang halus
3 ulas bawang merah*
5 ulas bawang putih*
2 inci halia*(*dikisar halus)
1 batang kayu manis
3 kuntum bunga lawang
5 kuntum bunga cengkih
3 biji buah pelaga
3 helai daun pandan, siat dan simpulkan
Segenggam daun ketumbar ( optional)
Segenggam bawang goreng
Sedikit gajus
Sesikit kismis
Pewarna oren /saffron
1 kiub ayam maggi
Garam secukup rasa
2 s/b rempah beriani saya guna brand (Gemini) bancuh dgn sedikit air
Air mengikut sukatan beras basmathi yg anda guna - biasanya air kena lebih sikit kalau saya masak.. Lebih kurang sukatannya 1:1.5
4bji telur rebus (lpas nasi masak letak je dlm nasi)
Cara-cara:
- Panaskan minyak sapi & planta dalam kuali...
- Masukkan kayu manis, bunga cengkih, bunga lawang dan buah pelaga diikuti dgn daun pandan dan bahan2 kisar bersama rempah beriani tadi...Tumis hingga wangi...
-Masukkan gajus dan masak hingga gajus perang...
-Masukkan kismis..Kacau rata...
- Tuang air mengikut sukatan beras dan susu cair...Masukkan kiub ayam dan garam (secukup rasa)...Biarkan mendidih...
- Tuang ke dalam rice cooker dan masukkan beras, kemudian masak seperti biasa..Masak hingga nasi kering...
- Dengan menggunakan btg sudu buat beberapa lubang pada nasi tadi dan tuangkan safron @ pewarna kuning.. Masukkan juga daun ketumbar dan bawang goreng...
- Tutup tudung periuk dan biar nasi betul2 masak...
- Bila nasi betul2 masak, gaul nasi perlahan2 sekadar meratakan bahan2 tabur tadi dan juga jus safron @ pewarna oren..Jgn terlebih gaul nanti nasi akan patah2... Seelok2nya gunakan chop stick atau garfu..
-siap boleh letak telur rebus dlm nasi.
Selamat Mencuba
Credit:Fathimah Saari
π₯ππ¦ππ£π ππ¨ππ πππππ‘π π¦ππππ£ ππ
Kuah kacang simple
Blend
3 btg serai
2 inchi halia
2 biji bawang merah(besar)
Segenggam cili kering
Tumis sampai pecah minyak
Masukkan 2 sudu kecil asam jawa adabi tanpa biji tu.. (masukkan sikit2.. takut masam sangat nnt)
Masukkan kacang goreng blend kering 2 cawan.. kalau x pekat.. tambah lagi..
Masukkan gula melaka @ gula biasa dan garam ikut suka hati.. kuah kacang sedap kalau manis
Pecah minyak sekali lg..
Siapppppp
Nasi impit rebus sblm tido lg sng.. kuah kacang buat awl x apa.. makin lama panas kann makin sedap .
Ada suka masuk udang kering.. terpulang..
Kalau kuah pekat sangat masukkan air k..selamat mencuba
Kredit : ππππͺπ‘ π§ππ―ππ ππππͺπ‘ π§ππππ’
jom follow beliau untuk resepi yang lebih bermanfaat π«°
Rebus telur 7 mnit
Buat air asam 10 mnit
Makan jgn tnye brpa mnit sbb 2x tambahπ
Resepi telurπ₯
Basuh telur bersih2 msukkan dlm periuk. Jgn besar sgt biar ngam2 dgn telur lgi baik..air sama paras dgn telur.. Letak atas dapur. Buka api plg besar..igt PALING BESAR.. klu x tak jadi... Set time 7 minit... Jgn lebih jgn xckup 7 minit nt bru cntik cm nih...
Air Asamπ²
*Cili api
*bawang besar
*tomato
Hiris ke cincang ke ikut suka..
-Asam jawa
-Garam ckup rasa
-Aji ckup rasa
-Air suam
Bancuh sebati.. Sebati kauπ
Kupas telur bawah air paip sbb nk bg telur tu elok licin xkoyak2...toskan & Potong letak dlm mangkuk. Msukkan cili tomato n bawang. Tuang air asam.. Jgn makan trus.. Korg lek2 dlu.. 15 mnit gtu blh la mkn. Sbb dia dah meresap n sebati...
Rasa dia lemak2 telur tu.. Ada masam, masin, pedas n plg penting rasa nak tambah nasi sepinggan lagiπ
Selamat mencuba guysπ
kredit: norul haisyu
REMPEYEK RANGUP
Bahan-Bahan: (dapat dalam 50 keping)
2 cawan tepung beras
2 sb tepung jagung
2 cawan santan pekat
Secubit garam secukupnya
2 cawan kacang tanah
1 sb jintan halus
Ikan Bilis secukupnya
Bahan Kisar:
1 sb jintan halus
1 sb ketumbar
1 sb udang kering
3 ulas bawang putih
Cara Membuat:
1. Basuh kacang dan tapiskan biarkan kering. Seeloknya dijemur dulu, Lz anginkan bawah kipas angin je. Blend bawang putih, udang kering, ketumbar dan jintan.
2. Masukkan tepung, santan dan garam. Letak 2 cawan santan dulu. Kemudian tengok cair pekatnya adunan. Tambahkan 1/4 cawan santan lagi. Tambah lagi santan kalau terlalu pekat. Hingga dapat ketepatan bancuhan. Akhir sekali taburkan jintan halus.
3. Ok, bahan bancuhan mestilah tak pekat dan tak terlalu cair. Panaskan 2 senduk minyak. Kita nak goreng lembab dahulu rempeyek ni. Ambil sedikit adunan dalam senduk dan letak kacang letak bilis.
4. Kemudian, mula menggoreng. Goreng hingga habis, tapi goreng separuh masak ye. Akhir sekali baru lah kita goreng rempeyek tadi sekali lagi dalam minyak yang banyak dan penuh. Bahagian yang ada kacang kita letak dibawah nak kasi kacang dan bilis masak dulu.
5. Goreng hinga garing. Ok dah siap, letak dalam bekas lapikkan kertas. Biarkan sejuk dan minyak turun. Aci dak, bilis dan kacang penuh macam ni. Selamat Mencuba!.
Makan kat kdai mahal.buat sendri berbaloi2..
1 periuk buat.. buat msam2 n pedas mmg sdp..
RESEPI SUP TULANG THAI
1kg tulang (rebus dlu dgn halia smpai empuk)
Serai ketuk
Lengkuas ketuk
Bawang putih ketuk
Bawang besar hiris
Halia ketuk..
Akar ketumbar ketuk2
Daun limau purut
Tumis smua bahan,kemudian masuk kan tulang yg dah di rebus bersama air rebusan.(sy amek separuh shj air rebusan dan tambah air lagi)..mendidih masuukn air lemon,saderi tomato n perasa n daun ketumbar.. da rasa dah siap ok da boleh makan π
credit : Sarra Ahmad Kamal
Tadi buat dah pastu licin..
Mak repeat pulaq suruh buat ..
Maknanya..π
π₯°
MEE KUAH
Ada yg suka kaπ€
Ini respi cara syaπ
1.Tumis bawang putih,pastu letak ayam ka @ apa saja nak
2.Masukkan sedikit cili blend..tpi sya ketuk ja cili melaka masani nak cepatπ
Klu nak pedas pakai cili merah
3.Masukkan air,sos cili,sos tiram,,gula garam,aji ikut masing2 la
4.Masukkan sayur ikut lah,tambah tomato klu nak sedap ya,sedikit bancuhan tepung jagung agar pekat pastu letak telur,lagi sedap klu jadi sebiji tak hancur..masing2 la kanπ
5.Pastu masukkan mee yg dibasuh..nak sedap lagi percik kicap kipas udang sikit..emmm tak tau nak habaq π
-
Akhir sekali tabur daun bawang ..klu nak letak perahan limau nipis lagi sedapπ
Nah sya halalkan respi tuk semua..
saya kongsikan semula resepi mee rebus Johor cara saya..
RESEPI MEE REBUS JOHOR:
.
Bahan-bahan :
sepeket mee kuning dicelur
4 biji keledek,direbus dan dikisar.
1 cawan tauchu,dicuci dan dikisar.
6 ulas bawang putih,dikisar.
3 biji bawang merah,dikisar
1 inci halia,dikisar.
3 batang serai,dititik.
1 inci lengkuas,dititik.
5 sudu makan ➡️ https://tekan.la/bahan-rahsia-kelazatan
Udang kering
Udang basah kopek kulit
(Dikisar)
garam,gula secukupnya minyak untuk menumis.
Bahan taburan: tepung beras n gandum
serbuk kunyit.
garam.
air secukupnya.
Bawang besar didadu
Daun bawang racik halus
minyak untuk menggoreng.
Bahan hiasan :
tauhu yang digoreng,dipotong kecil.
daun sup,dimayang.
bawang goreng.
telur rebus,dibelah dua. lada hijau,dipotong bulat.
taugeh,dicelur.
limau nipis dibelah dua.
Cara penyediaan :
1-Cara untuk tepung rangup
● Campurkan kesemua bahan-bahan dan gaul rata.
● Cara menggoreng ada teknik sikit.
● tuang tepung guna senduk Ditepi Kuali..sprti buat rempeyek
● Angkat dan toskan.
● Minyak kena banyak untuk menggoreng tepung ini.
.
2- Cara untuk kuah :
● Panaskan minyak dalam periuk.
● Masukkan serai dan lengkuas yang telah dititik.
● Kemudian tumis bawang putih,bawang merah,halia dan udang kering dan udang basah yang telah dikisar hingga naik bau.
● Masukkan rampah kari kacau rata,
● Kemudian masukkan tauchu dan keledek yang telah dikisar
(selalu tauchu dan keledek yang dikisar kita letakkan air untuk senang dikisar) jadi tak payah tambah air takut kuahnya tak pekat.
● Masukkan garam dan gula
● Siap dihidangkan.
#resepimudah
#resepisimple
#koleksiresepi
#resepiharian
Salam Ramadhanπ
.
Credit : Suhaili Marsya
Ayah saya tukang masak rumah kenduri. Dan dia memang suka memperbaharui masakan dia terutamanya nasi... Pelbagai jenis nasi dia masak dan dia olah. Semuanya sedap2 dan semestinya mendapat pujian. Masak kerana Allah tiada sebarang caj dikenakan.... πππ ayah
RESEPI NASI BIRYANI ayah saya punya style
1kg beras basmathi (basuh toskan)
Sedikit daging dan tulang utk amek stok je (daging tu nanti buat kari pulak)
2-3 labu Bawang besar*
6 ulas bwg putih*
2 inci halia*
5-6 biji buah keras
*Separuh dihiris separuh diblend
3 helai daun pandan
Serba sedikit Jintan manis jintan putih kayu manis bunga lawang pelaga cengkih utk tumisan
1 senduk rempah beriani (ayah saya beli kedai mamak rempah briani ni)
1 senduk minyak sapi + sedikit myk masak
Suku tin kecil tomato puri
1/2 tin tomato sup
3 sdb oren sunquit
Sedikit jagung segar dan kismis
Sedikit gula batu dan garam secukup rasa
Secawan susu cair
Air secukupnya
Panaskn minyak sapi dan minyak masak. Masukkn bahan tumisan dan bawang2 yg hiris... dah garing masukkan tulang n daging. kacau sekejab baru masukkan air biar sampai mendidih utk ambil stok daging. Pastu angkat daging n tulang tu ketepikan. Masukkan bahan blend renih skejab dan masukkan rempah briani. Biar memekat. Masukkan tomato puri tomato sup gula batu dan oren Sunquit. Nampak dah masak cantik masukkan air. Dah menggelegak masukkan beras dan susu cair. Masukkan jagung dan kismis. Tgk kalau air kurang tambahkan sedikit air. Nak masukkan dlm rice cooker pn boleh lg senang. Tanak sehingga nasi masak.
Bahan2 tu sahabat2 blh la agak2 ye... Sbb biasa ayah saya masak utk banyak.
Slmt mencuba.... Moga menjadi la ye
Tkurang tu saya mohon maaf ye
Kredit Resepi : nor shakinah md zainal
π‘ππ¦π π ππ‘π¬ππ π¦ππ π£ππ
- 3 cawan beras basmathi
- 1/2 cawan margerin/planta
- 3 1/2 cawan air
- 1 cawan susu cair
- 2 kuntum bunga lawang
- 2 batang kulit kayu manis
- 3 biji buah pelaga
- 2 helai daun pandan
- garam secukupnya
- 1 kuib stok ayam
- Pewarna kuning
BAHAN KISAR:
- 6 biji bawang merag
- 3 ulas bawang putih
- 1 cm halia
BAHAN HIASAN:
- bawang goreng
- daun bawang dihiris
CARA :
1. Panaskan margerin dalam periuk. Tumis bahan yang dikisar.
2. Masukkan bahan tumis rempah 3 sekawan bersama daun pandan sehingga naik bau.
3. Masukkan beras yang siap dicuci, garam, air dan susu cair juga stok kiub ayam.
4. Apabila nasi telah kering masukkan pewarna kuning. Letakkan bercapuk atau setompok-setompok. Tutup dan biarkan seketika.
5. Setelah kering, kacau rata. Biarkan seketika dan setelah masak, bolehlah dihidang bersama bahan hiasan. Siap!
- DAGING BERIANI -
- 1 kilo daging ( rebus hingga lembut )
- 1/2cawan minyak
- 1 cawan air
- 125 gm rempah beriani ( agak-agak )
- 2 tangkai daun ketumbar
- sedikit garam
- 2 biji kentang dipotong 4
- sedikit susu cair ( agak2 )
- 2 sudu cili kisar
BAHAN KISAR:
- 7 biji bawang merah
- 5 ulas bawang putih
- 3 labu bawang besar
- 1 1/2 cm halia
CARA :
1. Panaskan minyak, tumis bahan kisar sehingga naik bau dan masukkan rempah beriani dan cili kisar.
2. Masukkan daging dan daun ketumbar yang telah dipotong bersama kentang. Tambahkan ait dan garam dan perasa. Masak sehingga pekat. Hias dengan tomato ceri. Siap!
SELAMAT MENCUBA ✌️
Kredit: Angah Izan
No comments:
Post a Comment