Tuesday, April 22, 2025

 Nasi Briyani Lamb Shank

Daging:

6 ketul lamb shank atau 2-3kg kambing/lembu (sebaiknya ada tulang)

Rebus sehingga lembut (2 – 2½ jam periuk biasa / 1 jam periuk tekanan tinggi)

Simpan air rebusan untuk masak nasi & kuah nanti


Bahan Tumis (Kisar Halus):

3 biji bawang holland

Segenggam bawang putih

3 inci halia


Rempah Kering (Kisar Kering):

2 sudu teh ketumbar

2 sudu teh jintan manis

1 sudu teh buah pelaga

2 batang kayu manis sederhana besar


Bahan Lain:

½ tin besar tomato puree

4 sudu makan cili sos

4 sudu makan rempah briyani kegemaran

½ cawan yogurt 

Sedikit gula 

Sedikit daun sup & daun bawang 

Minyak 


Cara Masak:

1.Tumis bahan kisar halus hingga wangi.

2.Masukkan kayu manis dan tumis lagi.

3.Masukkan rempah kisar kering dan rempah briyani, tumis hingga naik minyak.

4.Tambah sedikit air rebusan supaya rempah tidak terlalu kering.

5.Masukkan tomato puree & cili sos, kacau rata. Jika guna kambing, tambah sedikit gula.

6.Masukkan daging rebus dan 4-5 cawan air rebusan. Masak hingga kuah pekat dan sebati. Tambah air jika mahu lebih kuah.

7.Bila pekat, masukkan yogurt/susu cair.

8.Perasakan dgn garam dan gula, kemudian tabur daun sup & daun bawang. Siap!


Nasi Briyani 

Bahan-bahan:

3 cawan beras Taj Murni basmathi (cuci & toskan)


Bahan Tumis:

½ labu bawang holland (hiris halus)

2 sudu rempah briyani

1 batang kecil kayu manis

1 sudu kecil buah pelaga

1 sudu kecil bunga lawang

2 helai daun salam (jika ada)

2 helai daun pandan (jika ada)

Secubit gula

Air rebusan lamb shank/daging/kambing

Minyak 

Secubit saffron direndam dalam ½ cawan air suam (atau pewarna kuning)

Cara Masak:

1.Tumis bawang dgn kayu manis, buah pelaga & bunga lawang hingga wangi.

2.Masukkan rempah briyani dan tumis sekejap.

3.Masukkan beras, kacau perlahan supaya tidak pecah.

4.Tambah air rebusan secukupnya. Masukkan daun salam, daun pandan & secubit gula.

5.Masak dgn api sederhana.

6.Bila nasi masak, kaup balik perlahan.

7.Titiskan sedikit kuah briyani & larutan saffron di atas nasi.

8.Tutup periuk & biarkan sebati sebelum hidang. Siap!


✨ Hidangkan nasi briyani dgn lamb shank berkuah, acar & papadom! 😋



Daging kambing masak pasamah❤respi ni arwah tok ajaq kami dulu2😊mudahhh jaa masakkk pejam mata pon boley aihhhbb😂😂


Respi cara arwah tok buat


Bahan


Kambing 2 kilo


Gempah daggin cap babas


Cili kering 10 tangkai*


Bawang besaq 5 biji*


Bawang kecik 10 *


Bawang putih 1 labu*


Halia 1 inci cikit*


Kas2 serbuk(1 sudu)


Gula melaka


Kerisik


Daun sup


Bawang bulat


Cara2


Goreng ke semua bahan2 yang wan tanda*sampai kuning, dah goreng bgi sejuk baru blder bahan2 ini


Kemudian ambik bahan2 yang blder 2 tuang dlm kuali dn masuk kan qempah dn kambing masak bgi naik waggi dlm masa 20 minit


Bila dah naik minyak n waggi..masuk kan kerisik,gula melaka,garam n air 1 cawan cikit,masak dlm 5 minit masukan daun sup n bawang bulat dalam 3 minit dah boley makan


Credit : Zakuan Laris



Hi semua. Kali ni Manja nak kongsi resepi Air Asam Daging Versi Utara. Menu air asam dan daging ni sedap sangat samada di makan dengan nasi minyak, nasi tomato atau nasi putih juga. Manja kongsi resepi dan cara masak. Jom masuk dapur


Daging air asam utara


Bahan-bahan rebusan daging :


350g daging

3 ulas bawang putih

1 inci halia

1 sup bunjut


Cara- cara :

1. Daging di potong kiub (5-6inci)

2. Masukan air ke dalam periuk, masukan sup bunjut, bawang putih (ditumbuk lumat) dan halia(tumbuk/hiris nipis).

3. Kemudian masukan daging. Rebus sehingga empuk dan lembut. 

4. Apabila daging sudah lembut, sebelum tutup api, masukan garam secukupnya. 

5. Keluarkan daging, apabila sudah sejuk sedikit hiris daging nipis dan saiz lebih kecil. 


Bahan-bahan Air Asam


Bahan kisar :

Cili besar merah

Cili api

Belacan

Air asam jawa


Bahan potong (hiris)

5 ulas bawang besar

1 biji tomato

2 tangkai cili besar merah

7 tangkai cili api

Limau

1 sudu besar kerisik

Garam

Gula


Cara-cara :

1. Kisar semua bahan kisar sehingga halus.

2. Hiris tomato, cili besar merah, cili api dan bawang besar.

3. Masukan semua bahan yang dihiris, bahan yang dikisar,daging rebus ke dalam satu bekas yang sama. 

4. Masukan garam, gula, kerisik dan jus limau. 

5. Gaul rata dan sebati. Sedia untuk dihidang


#airasam #resepisimple #resep #resepi #resepmudah

Serabai

1 cawan nasi

1 cawan air

Blander bahan diatas


1 sudu kecil yis

2 sudu besar gula

3/4 cawan air suam

Campur semua dan biar yis kembang


11/2 cawan tepung beras

1/2 cawan tepung gandum

Sedikit garam


Campur semua bahan di atas dan perap lebih kurang 1 jam

Sukat guna cawan yg sama,sis guna cawan metrik


Tq empunya resepi😘

No comments:

Post a Comment