Mee Goreng Mamak ❤️
.
Bahan:
.
✅Mee kuning 450g(5 org makan)
✅Lada kering+Bwg Merah+Bwg putih (blend)
✅Sayur Sawi@Taugeh
✅Fish cake@Fish ball
✅Sotong@Udang
✅Telur 2biji
✅Kicap (6sudu mkn)
✅Seafood sos adabi (2sudu mkn)
✅Sos Cili (2sudu mkn)
✅Perencah Maggi Kari (stgh paket)
✅Garam (secukup rasa)
.
Cara buat:
.
1. Tumis lada kering yg dah diblend hingga garing
2. Masukkan seafood sos adabi,sos cili,kicap,perencah maggi kari dan sedikit air.
3. Masukkan sotong@udang dan fishcake@fishball
4. Masukkan sayur dan telur kacau sebati perasakan dgn garam
5. Akhir sekali masukkan mee kuning yg sudah dibasuh gaul sebati sehingga masak
.
Tadaaa dah siapp untuk dimakan.. Selamat mencuba 😘
.
Kredit Pemilik Foto
Moga Sama2 Dapat Manfaat ❤️ Dunia Akhirat
Petua pisang goreng rangup, warna cantik & lembut.. boleh juga goreng keledek, keladi atau ubi kayu
.
Mak Sipah kan tak berapa ada gigi, jadi dia tak suka bancuhan yg guna tepung beras. Nak guna yg segera, dia mabuk pulak kalau ada msg.. Jadi kak NN buat gini :
.
1/2 paket tepung gandum
Secubit garam - nak sihat guna garam buluh
Gula - sweetality 3-4 sudu kecil
1 sudu kecil serbuk kunyit
1 sudu besar air kapur makan
2 sudu besar minyak masak
Air suhu bilik
.
Air kapur tu akan jadikan bancuhan tepung + kunyit jadi warna oren~ eiiii lawanyaa!! Pastu ia akan menjadikan tepung tu rangup..
.
Biasanya mmg buat bancuhan tepung tu lebih.. ramai peminatnya.. dah habis goreng pisang… goreng tepungnya pulak.. buat besar2.. sekejapan habis.. cuba tau! sedappp
Kredit empunya resepi
Roti canai homemade. Buat sendiri je lepas tu boleh makan bila2
1/2 kg tepung gandum (saya guna cap ros)
1biji telur
2 sudu majerin
1sudu kecil garam(larutkan dalam air)
1/2 cawan air sejuk peti ais
2 sudu susu pekat *tepung+majerin+susu jadikan serbuk roti
*masukan air garam+telur
*masukan air sikit2 sampai doh tak melekat kat tgn
*bulat2 kan rendam dgn minyak(2 jam@lebih)
*canaikan jd mcm dlm gambar
*sedia utk di goreng😉
RESEPI MEE REBUS HAJI WAHID
kena cuba buat sodappp
============================
BAHAN-BAHAN :
✔ 2 kilo mee kuning, dicelur
✔ 1/2 kilo daging, dihiris halus ataupun tetel
✔ 4 biji keledek, direbus dan dikisar
✔ 1 cawan tauchu, dicuci dan dikisar
✔ 3 ulas bawang putih, dikisar
✔ 3 biji bawang merah, dikisar
✔ 1 inci halia, dikisar
✔ 1/2 cawan udang kering, dikisar
✔ 3 batang serai, dititik
✔ 1 inci lengkuas, dititik
✔ 5 sudu makan rempah kari daging
✔ garam, gula dan serbuk perasa secukupnya
✔ minyak untuk menumis
BAHAN TABURAN TEPUNG UDANG KERING
✔ 1/2 cawan udang kering, dikisar
✔ 80g tepung gandum
✔ ¼ camt serbuk kunyit
✔ garam
✔ air secukupnya
✔ minyak untuk menggoreng
BAHAN HIASAN
✔ tauhu yang digoreng, dipotong kecil
✔ daun sup, dimayang
✔ bawang goreng
✔ telur rebus, dibelah dua
✔ lada hijau, dipotong bulat
✔ taugeh, dicelur
✔ limau kasturi, dibelah dua
=================
CARA-CARA PENYEDIAAN
=================
CARA TEPUNG UDANG KERING
✔ Campurkan kesemua bahan-bahan dan gaul rata.
✔ Cara menggoreng ada teknik sikit. Bancuhan tepung direnjis pada minyak dan goreng adunan sehingga garing. Angkat dan toskan. Minyak kena banyak untuk menggoreng tepung ini.
CARA MASAK KUAH
✔ Panaskan minyak dalam periuk.
✔ Masukkan serai dan lengkuas yang telah dititik.
✔ Kemudian tumis bawang putih, bawang merah, halia dan udang kering yang telah dikisar hingga naik bau.
✔ Masukkan rampah kari kacau rata, kemudian masukkan tauchu dan keledek yang telah dikisar bersama dengan daging. (selalu tauchu dan keledek yang dikisar kita letakkan air untuk senang dikisar) jadi tak payah tambah air takut kuahnya tak pekat.
✔ Masukkan garam, gula dan serbuk perasa.
CARA HIDANGAN.
✔ Hidangkan mee yang telah dicelur bersama taugeh.
✔ Tuangkan kuahnya dan kemudian hiaskan dengan tahu goreng, daun sup, bawang goreng, telur rebus, lada hijau, limau kasturi dan tak lupa juga taburan tepung udang kering.
Okey, selamat mencuba
No comments:
Post a Comment