Resepi Kerabu Perut
BAHAN-BAHAN:
- 1 kg perut lembu – dibersihkan,direbus dan di hiris nipis
- kacang panjang secukupnya- dihiris halus
- taugeh secukupnya- di cuci dan di bersihkan
- 1 bawang besar- hiris halus
- 4 biji cili padi- dihiris halus
- 2 biji limau nipis- ambil airnya
- 1 biji tomato- hiris
- Sedikit daun ketumbar dan daun kesum- dihiris halus
BAHAN UNTUK DITUMBUK:
- 1 sudu kerisik
- 2 batang serai- hiris halus
- 2 sudu udang kering- dibersihkan
- 1/2 bawang besar
- 4 ulas bawang putih
- sedikit belacan
- 1 inci halia
CARA-CARA:
- Tumbuk semua bahan yang berkenaan hingga 3/4 hancur.
- Gaulkan dengan perut yang telah dihiris tadi..
- Gaulkan dengan semua sayuran yang telah dihiris halus dan juga air limau nipis.
- Masukkan bahan perasa..
- Siap untuk dihidang..
Resepi Kerabu Pucuk Paku + Kerang
BAHAN-BAHANNYA
- 3 ikat pucuk paku (celur)
- Segenggam tauge (celur)
- 1kg kerang (rebus)
- 6ulas bwg merah *
- 4biji cili besar *
- 2batang serai 10biji cili api *
- 2cm belacan *
- 2 sudu besar kerisik *
- 1biji bawang besar (hiris)
- Garam
- Gula
(Kisar bahan bertanda * )
CARA-CARA:
- Masukan semua bahan termasuk bahan kisar tadi. –
- Gaul bagi sebati dan boleh lah di makan
Resepi Kerabu Sotong Udang Kering
BAHAN-BAHAN:
- 250 gm sotong
- 30 gm udang kering – direndam dan dicincang halus
- 50 gm bawang kecil – dihiris
- 30 gm cili merah – dihiris
- 1 helai daun limau purut – dihiris
- 3 biji limau nipis – diambil jusnya
- 10 gm daun bawang – dicincang
- 20 gm kelapa parut – digoreng tanpa minyak
- 10 gm garam
- 20 gm gula
CARA-CARA:
- Sotong dipotong bulat dan dibersihkan.
- Rebus sotong sehingga masak dan toskan airnya.
- Dalam satu bekas, masukkan sotong rebus tadi bersama bawang, cili merah dan daun limau purut.
- Masukkan juga jus limau nipis, daun bawang, udang kering dan kelapa parut göreng.
- Bubuh garam dan gula. Kacau sebati kesemua bahan.
- Bolehlah hidangkan kerabu sotong udang kering ini sebagai pembuka selera.
No comments:
Post a Comment